Ekspert advarer om skadelige stoffer: Sjekk sjampoen din

30/09/2023 06:30

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Eksperten legger ikke skjul på noe.

Mens du står i hygienedelen av supermarkedet, er det kanskje ikke hormonforstyrrende stoffer som fyller tankene dine. Men ifølge en ny studie fra Forbrukerrådet Tenk Kemi kan det være lurt å tenke seg om to ganger.

Studien viser at nesten halvparten av de testede sjampoene inneholder potensielt skadelige stoffer:

"Det er ikke bare i sjampo vi finner disse problematiske stoffene. De er overalt i vårt daglige liv", advarer Christel Søgaard Kirkeby, prosjektleder i Forbrukerrådet Tænk Kemi ifølge B.T.

Hun understreker i samme slengen at det ikke er enkeltstoffene som er problemet, men deres kombinerte effekt - den såkalte 'cocktaileffekten'.

Forbrukerrådet har analysert 72 forskjellige sjampoer og funnet at 30 av dem inneholder 'uønsket kjemi'. Det vil si stoffer som er mistenkt for å være hormonforstyrrende eller allergifremkallende.

Dette tilsvarer alarmerende 40 prosent av alle produktene som er testet:

– Vi snakker ikke bare om obskure kjemiske forbindelser som krever en doktorgrad i kjemi for å uttale. Vi snakker også om PFAS, et stoff som fikk offentlig oppmerksomhet i fjor, legger Christel Søgaard Kirkeby til.

Forbrukerrådet har identifisert flere stoffer du bør være oppmerksom på, inkludert benzylsalisylat, salisylsyre, metylisothiazolinon og oktafluorpentylmetakrylat (PFAS). Lovverket er ikke tilstrekkelig.

Den tar ikke hensyn til at vi er utsatt for disse stoffene i mange aspekter av livet vårt.

Dyreforsøk har også vist alvorlige konsekvenser som redusert sædkvalitet og for tidlig pubertet.

Og for å beskytte deg selv, anbefaler Christel Søgaard Kirkeby å bruke Kemiluppen-appen til å sjekke pleieproduktene dine, kjøpe svanemerkede eller Astma Allergi nordisk-sertifiserte produkter, velge parfymefrie produkter og være spesielt oppmerksom på produktene du bruker daglig.

Så neste gang du tar en sjampo i supermarkedet, kan det være verdt å tenke på hva du faktisk legger i hodebunnen.