Ekspert David advarer: Du må aldri tørke klærne dine på denne måten

02/11/2023 15:00

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: YouTube
Foto: YouTube
Det er én spesiell måte du absolutt ikke bør tørke klærne dine på.

De kalde månedenes ankomst bringer med seg en rekke utfordringer, og spesielt ett problem kommer stadig tilbake – nemlig å tørke tøyet. Når temperaturen synker og dagene blir kortere, blir det vanskeligere å tørke klær utendørs.

Dette setter mange i et dilemma om de skal henge klærne innendørs og risikere fuktoppbygging, eller om de bør bruke en tørketrommel, noe som koster penger.

Mange velger å tørke klærne på radiatoren for å fremskynde tørketiden, men eksperter advarer mot denne praksisen da den kan skape en ideell grobunn for mugg.

Ifølge National Aspergillose Center i Manchester øker tørking av klær på radiatorer fuktighetsnivået i hjemmene våre med opptil 30 %, og skaper optimale forhold for muggsopp.

Dette kan til slutt føre til potensielt dødelige lungeinfeksjoner. Det er slik The Mirror skriver.

David Denning, tidligere professor i infeksjonssykdommer og medisinsk mykologi ved University of Manchester sier:

"Det er anslått at så mange som 87 % av oss tørker klærne innendørs om vinteren. Ett lass med vått tøy slipper nesten to liter vann ut i rommet. De fleste av oss kan bekjempe infeksjonen, men for personer med svakt immunforsvar, inkludert kreftpasienter, kan det få alvorlige konsekvenser. Når du er i tvil, er mitt råd å bruke en tørketrommel eller et godt ventilert rom som ikke er soverommet eller et annet oppholdsrom."

Aspergillose er en muggsopp som først og fremst rammer luftveiene og kan være spesielt farlig for personer med allerede eksisterende helseutfordringer som astma eller cystisk fibrose.

Lucy Ackroyd, designsjef i håndkle- og linbedriften Christy, oppfordrer folk til å unngå å bruke radiatoren til tørking og heller benytte seg av alternative muligheter i hjemmet.

Hun foreslår å bruke rekkverk på trapper for å henge opp laken eller å bruke dører og gardinstenger til mindre klesplagg som putevar.