Ekspert: Derfor bør du aldri koke ris som dette

27/03/2023 08:07

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Er du blant dem som ennå ikke har knekt koden for å lage perfekt ris, bør du lese det her.

For mange er "Hvordan lage ris" et populært søk, siden veien til perfekt ris er en vanskelig kode å knekke. For mye vann og du kan ende opp med grøtaktig ris, og koker du dem for lenge kan du ende opp med brent ris i bunnen av kjelen.

I tillegg er det forskjellige typer ris som alle må tilberedes forskjellig, noe som gjør det enda vanskeligere.

Heldigvis har en såkalt risekspert delt sine beste tips for å lage perfekt ris, hver gang – og det er kun én type ris som skal tilberedes. Det skriver Express.

Hvordan lage brun ris

Ifølge risekspert og kokk Peter Sidwell er det viktig å bruke de riktige forholdene når man tilbereder brun ris.

For hver kopp (200 g) brun ris du koker, bruk 8 kopper (2 liter) vann. Brun ris trenger litt mer vann for å bli myk enn andre typer ris.

"Brun ris kan tilberedes med absorpsjonsmetoden, men noen synes kokemetoden er best. Dette går ut på å koke kornene i en kjele med vann til de er kokte, for så å tømme dem," sier han.

Det er derfor samme metode du må bruke som når du tilbereder pasta. Hvis du bruker kokemetoden, kok dem uten lokk.

De må derfor ikke dekkes. Kok den brune risen i 30 minutter ved stabil temperatur slik at kjelen ikke koker over. Sil kornene gjennom en sil når de er gjennomstekt.

La dem til slutt hvile i 10 minutter før servering – gjerne tildekket.

Hvordan tilberede jasminris

For å tilberede jasminris til perfeksjon, bruk 1:1¼-forholdet mellom ris og vann. Det vil si en kopp (200 g) ris til 1¼ kopper (310 ml) vann til to porsjoner.

Her må du bruke absorpsjonsmetoden, som går ut på å tilsette vann og ris i en kjele og la det småkoke på svak varme til risen trekker til seg all væsken.

For å sikre at kornene absorberer vannet, må pannen dekkes.

Derfor er det viktig å huske et grytelokk med denne metoden. La det småkoke i 12 minutter.

Her er det viktig å unngå å løfte på lokket, da varmen og dampen inne i gryta er med på å koke risen.

Slik tilbereder du Basmatiris

Riktig forhold mellom ris og vann for basmati er 1:1½. For to porsjoner, bruk en kopp (200 g) ris til 1½ kopper (375 ml) vann.

Basmatiris skal tilberedes ved absorpsjonsmetoden, la det småkoke på lav varme til risen absorberer all væsken. Bruk et grytelokk.

Det vil bidra til å holde all varmen og dampen inne i gryten og koke kornene jevnt og effektivt. La dem småkoke i 12-15 minutter – avhengig av om du skal lage mat til to eller flere.

Det er viktig at du ikke lover for mye under forberedelsestiden. La dem hvile i 10 minutter med lokk på.

Hvordan lage klebrig ris

Hvis du tilbereder klebrig ris, bløtlegg kornene før tilberedning. Bløtlegg kornene før tilberedning – gjerne over natten eller i opptil 24 timer før tilberedning.

Ved å gjøre dette bidrar du til å myke risen. Her trenger du et forhold mellom ris og vann på 1:1¾ med en kopp (200g) ris og 1¾ kopper (425ml) vann.

For klebrig ris, bruk absorpsjonsmetoden. Men grytelokket må ikke dekkes helt, da dampen må kunne slippe ut her.

La det småkoke i 10 minutter til alt vannet er absorbert.

La den hvile i 10 minutter med lokket på.

"Kokt og trygt avkjølt ris bør oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet i ikke mer enn 24 timer," sier Peter Sidwell.