Ekspert med advarsel: Dette er grunnen til at du aldri bør våkne til telefonalarmen

14/02/2024 06:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Å våkne til telefonalarmen kan få store konsekvenser.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det er velkjent for mange sjokket man opplever når man sover rolig og plutselig blir revet ut av drømmeland av en høy alarm fra telefonen ved siden av sengen.

Å bli vekket av en mobilalarm er for mange en uunnværlig del av morgenrutinen og en effektiv måte å sikre at du står opp i tide. Det kan imidlertid være hensyn rundt denne vekkingspraksisen som ikke tidligere er tatt i betraktning.

En forskningsrapport fra School of Nursing ved University of Virginia i USA, publisert 19. desember 2023, fremhever den potensielle helserisikoen ved å bli vekket på denne måten. Studien antyder at den plutselige vekkingen kan føre til alvorlige helsekonsekvenser, inkludert økt risiko for hjerneslag og hjerteinfarkt, ifølge en artikkel fra ouest-frankrike.

PhD-student i sykepleie, Yeonsu Kim, som er hovedforfatter av studien, har analysert sammenhengen mellom å bli brå vekket av en alarm og en påfølgende økning i blodtrykket.

Ifølge PositivR er det den plutselige oppvåkningen som forårsaker problemet, ikke selve alarmen. Kim forklarer at denne brå overgangen fra søvn til våkenhet kan utløse en stressrespons i kroppen, noe som øker risikoen for kardiovaskulære hendelser.

I studien ble 32 frivillige observert over to netter. Den første natten fikk de våkne naturlig, mens de neste natten ble vekket av en alarm etter bare fem timers søvn. Resultatene viste en 74 % økning i morgenblodtrykket hos de som ble vekket av alarmen sammenlignet med de som våknet naturlig.

Et høyt blodtrykk om morgenen kan i noen tilfeller stimulere nervesystemet og gi symptomer som tretthet, kortpustethet, angst, stivhet i nakken og i mer akutte tilfeller neseblod og hodepine.

Psykiater og søvnekspert, doktor Sylvie Royant-Parola, mener imidlertid at disse forskningsresultatene "ser ut til å være overdrevne". Hun argumenterer for at ytterligere forskning med en større gruppe deltakere er nødvendig for å bekrefte eller avkrefte disse funnene.

Dette får oss til å vurdere om det er på tide å revurdere morgenrutinene våre og søke alternativer til den tradisjonelle mobilalarmen for å ivareta helsen vår.