Ekspert: Så ofte bør du vaske badematten - det er oftere enn du tror

14/10/2023 09:00

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du bør vaske badematten oftere enn du tror.

En ekspert avslører at britene kun vasker bademattene sine to ganger i året, noe som er langt fra nok. Badematten er fast inventar i de fleste hjem og tjener til å hindre at de sklir på de våte flisene etter et bad. Men det kan også være grobunn for mugg og bakterier.

Grunnen til dette er at badematten ofte ikke tørker helt da den ligger på gulvet. Dette gjør at bakterier kan trives. Det hjelper heller ikke at de ofte plasseres i nærheten av toalettet.

Selv om du gjør ditt beste, kan det fortsatt komme bakterier fra toalettet. Sammen med fuktigheten som ofte oppstår etter et boblebad eller en dampende dusj, kan manglende regelmessig rengjøring av badematten være en oppskrift på katastrofe.

Rikki Fothergill, ekspert fra Big Bathroom Shop, forklarer hvor ofte vi bør utføre denne viktige oppgaven hjemme.

"En studie viste at en tredjedel bare vasker mattene sine to ganger i året," sier han.

Eksperten sier at du bør vaske badematten din minst en gang i uken. Bor du alene eller det er et bad som ikke brukes så ofte, kan det være tilstrekkelig å gjøre det annenhver uke.

Men når vi nærmer oss vintermånedene er det viktig å merke seg at med økende luftfuktighet kan det være nødvendig å vaske oftere enn vanlig for å unngå muggvekst.

Eksperten anbefaler også å legge en undermatte, da det reduserer mengden bakterier på badematten din, skriver Mirror.

"Undermatter kan gjøre badematten din og badet ditt generelt mer hygienisk ved å hindre fuktighet i å trenge ned i gulvet under. Å redusere mugg under matten er ikke den eneste fordelen med undermatter; de er også vanligvis lettere å rengjøre enn baderomsmatten selv. Du kan fjerne og vaske undermatten separat for å holde den frisk og fri for oppsamlet smuss og bakterier."

Hvordan du bør rengjøre badematten avhenger av hva den er laget av, og rengjøringseksperten har noen tips:

"Rengjøring av en rottingmatte krever mer forsiktighet for å unngå å skade naturmaterialet. Det er best å bruke en klut til å tørke den forsiktig av i stedet for å vaske den i en maskin som en vanlig bomullsmatte."

Hvis du har valgt din badematte for farger eller mønster, anbefaler Rikki Fothergill en skånsom vask med vaskemiddel for å bevare fargene.

Du kan også minimere  mugg på undersiden av matten ved å henge den opp mellom bruk.