Ekspert sier: Så ofte må du vaske sengetøyet

15/11/2022 10:04

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
“Jeg er en søvnekspert - her er hvor ofte du bør vaske sengetøyet ditt”.

Bakterier som ikke er synlige for det blotte øye kan bygge seg opp i løpet av natten, noe som betyr at regelmessig vask er den eneste måten å holde dem i sjakk. 

Å vaske sengetøyet er en slitsom oppgave, siden det å ta av sengen og deretter bryte med dyna for å sette på nytt sengetøy føles som en uendelig oppgave. Hvis du har en tendens til å unngå å vaske sengetøyet ditt, er du ikke alene, ettersom en studie utført av Hammonds Furniture fant ut at en tredjedel av britene vasker sengetøyet en gang i året.

Det kan være på tide å revurdere vanene dine, men ettersom en søvnekspert har avslørt konsekvensene av å la dem være for lenge. Teamet på BedKingdom.co.uk har delt innsikt i hvor ofte du bør vaske sengetøyet ditt, og det er overraskende for mange. 

Svarene varierer hvis du har kjæledyr som sover på sengen med deg - selv om du sier fra til dem - pluss at allergi er en annen stor faktor. 

Søvneksperten sier at du i gjennomsnitt bør ha et fersk sett med laken på sengen en gang i uken, eller høyst en gang hver 2. uke. Å holde seg til det samme lakenet lenger enn det, kan gi opphav til bakterier i sengen mens du sover. 

Hvis de ikke vaskes regelmessig, kan hudceller, svette og kroppsoljer smitte av på lakenet, noe som kan føre til at de blir veldig ekkel. 

En annen fare er støvmiddene som bygger seg opp i løpet av natten, med en person som sover i senger i åtte timer. Disse er ikke synlige for det menneskelige øyet, men kan formere seg raskt og påvirke de med tilstander som astma eller de med allergier. 

Hvis du har allergi eller astma, bør du vaske lakenet hver 2-3 dag for å unngå mye av oppbygging av støvmidd, da over ti tusen kan være i sengetøyet til enhver tid. 

“Å holde seg til en tidsplan for å ta av sengen om morgenen er en nyttig måte å holde orden på vasken, da du vil bli belønnet med rent sengetøy neste gang du legger deg. Hvis du kan tørke sengetøyet i sollys, vil dette spare deg penger på kostnader til tørketrommel i tillegg til å drepe bakterier ytterligere.” 

Ekspertene advarer om at alle som føler seg uvel bør prøve å vaske sengetøyet hver dag. Dette kan være en vanskelig oppgave for de som er sengeliggende, det er best å vaske bort eventuelle uønskede bakterier og virus fra sengen. Denne vasken bør gjøres med varmt vann.