Eksperten avslører: Denne matgruppen bør ikke være en del av kostholdet ditt

28/01/2024 22:00

Sofie

Livsstil
Foto: YouTube
Foto: YouTube
Selv om det er noe av det som gir god smak til retten, kan det være på tide å bytte ut denne matgruppen.

Mange nordmenn som er ute etter en sunnere livsstil stiller seg spørsmålet: Hva er den beste maten for kroppen min og organene mine?

Overlege og professor Bente Klarlund fra Rigshospitalet tilbyr veiledning i denne komplekse ernæringsverdenen, der hun fremhever fordelene med visse matvaregrupper og råder til å unngå andre, ifølge en artikkel i B.T.

Ifølge Bente Klarlund er grove grønnsaker spesielt gunstige på grunn av næringsverdien.

- Grove grønnsaker har flere positive egenskaper: De er rike på fiber, fremmer fordøyelsen og de gir en metthetsfølelse.

I tillegg inneholder de få kalorier og rikelige mengder gode vitaminer og mineraler, forklarer hun. Fisk rangerer høyt på Klarlunds liste, først og fremst på grunn av det høye innholdet av vitamin D.

"Det er virkelig utfordrende å få i seg nok vitamin D uten å spise fisk. På den annen side trenger du ikke nødvendigvis å ta kosttilskudd hvis du inkluderer fisk i kostholdet ditt de fleste dager i uken."

Sunne karbohydrater som gulrøtter, spaghetti og poteter utgjør den tredje anbefalte matvaregruppen, spesielt for de som er fysisk aktive.

For de som ønsker å gå ned i vekt eller ha en mindre aktiv livsstil, råder hun til å redusere inntaket av karbohydrater.

Klarlund advarer mot overdreven inntak av animalsk fett og anbefaler i stedet å bruke oliven- eller rapsolje til steking.

– Det er lurt å unngå for mye animalsk fett og heller bruke olivenolje eller rapsolje til matlagingen, påpeker hun.

En av de viktigste faktorene er imidlertid porsjonsstørrelseskontroll, spesielt for de som ønsker å gå ned i vekt eller unngå vektøkning. Hun understreker imidlertid at kosthold alene ikke er tilstrekkelig.

Trening er avgjørende for å oppnå et sunnere stoffskifte og for å motvirke økning i blodsukker og fett etter måltider.