Eksperten avslører: Pusse tennene før eller etter frokost?

23/11/2022 07:59

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er et eldgammelt spørsmål - og et som ikke er så solklart som du kanskje tror.

Siden du var barn, har du hørt at du må pusse tennene to ganger om dagen i to minutter. Og bruke tanntråd – hvis du husker det.

Men det har alltid vært et dilemma. Bør vi pusse før frokost eller etter frokost?

Det er faktisk ikke så solklart som du kanskje tror, og noen tannleger er uenige om hva som er best å gjøre.

Det skriver The Mirror.

'Pusse før frokost'
Erfaren tannlege Dr Kunal Patel fortalte Woman&Home: "Det er fornuftig å pusse tennene før frokost, da du vil ha en opphopning av naturlig syre i munnen umiddelbart etter at du spiser og risikerer å skade emaljen hvis du børster da."

"Hvis du børster umiddelbart etter å ha spist, børster du effektivt syren på tennene dine, noe som kan ødelegge emaljen din," sa en annen ekspert Dr. Anjum Maryam Jahan.

Andre steder fortalte Dr Sameer Patel, klinisk direktør ved Elleven Dental Wellness, Telegraph: "For at karies skal starte, er det tre ting som kreves: bakterier, sukker og tid. I løpet av natten utvikler du naturlig plakk. Dette er egentlig en klebrig film av bakterier. Det er derfor du ikke våkner med god pust. Hvis du ikke børster, kaster du sukker inn i ligningen til frokost også."


'Pusse etter frokost'
Så langt så bra, men ikke alle er enige, og noen eksperter mener at du bør pusse etter frokost.

Dr. Carlos Gonzalez-Cabezas, en tannlege og professor ved University of Michigan School of Dentistry, sier: "Det er mange misforståelser, selv blant tannleger, om dette emnet. Folk tror at børsting handler om å fjerne mat og plakk. Faktisk er det også en ekstremt viktig leveringsmetode for fluor."

Han sa at hvis du børster før frokost, vil du faktisk fjerne mye av dette mineralet mens du tygger.

Legen sier at det er mange finesser om syre som skader emaljen din.

– Det er forskjell på å drikke grapefruktjuice og å spise grapefrukt. Når du spiser frukten, produserer du mye spytt, noe som kompenserer for den surheten, slik at du ikke trenger å bekymre deg for mye. Drikk det som juice og ja, effekten er mye mer aggressiv, sier han.

Uansett hvilken metode du velger, er eksperter enige om at børsting om morgenen - når som helst du er i stand til - er langt bedre enn å unnlate å pusse tennene.

"Det er ikke nødvendig å pusse tennene mellom måltidene, men hvis du har lyst til å friske opp munnen i disse tider, skyll bare munnen med vann," sa Dr Patel.