Egg er sanne næringsrike kraftpakker, fullpakket med protein, sunne fettsyrer og viktige vitaminer og mineraler.
Men spørsmålet henger fortsatt igjen: Er bløtkokte eller hardkokte egg sunnere? Svaret er faktisk klarere enn mange tror.
Det skriver Italske-bistro.
Et egg om dagen…
Egg er rike på vitamin A, D, E og K, samt B-vitaminer, jern, magnesium, selen og omega-3-fettsyrer. Derfor anbefaler eksperter at egg enkelt kan inkluderes i både frokost, lunsj og middag. De metter mye og bidrar med en stor del av dagens behov for essensielle næringsstoffer.
Om du velger eggerøre, omeletter eller kokte egg spiller ikke så stor rolle – men hvis du vil få mest mulig ut av næringsinnholdet, peker forskningen én vei.
Bløtkokte slår hardkokte
Studier viser at jo kortere tid egget varmes opp, desto flere vitaminer og mineraler beholdes. Det er derfor bløtkokte egg faktisk er sunnere enn hardkokte: De beholder flere næringsstoffer, og proteinet er lettere for kroppen å absorbere.
Dette betyr imidlertid ikke at hardkokte egg er usunt – langt ifra. De inneholder fortsatt mange gode stoffer, men lengre koketid reduserer vitamininnholdet litt. På den annen side bruker kroppen opptil 91 % av proteinet i et kokt egg, uavhengig av om det er mykt eller hardt.
Slik lager du det perfekte bløtkokte egget
Vil du kombinere sunnhet og smak? Legg eggene forsiktig i kokende vann og kok i nøyaktig fem minutter. Dette gir en bløtkokt konsistens med rennende eggeplommer og faste hviter – og masse næring.
For den sunneste versjonen, velg bløtkokt egg. Kroppen din – og frokostbordet ditt – vil sette pris på det.