Eksperter advarer: Fjerning av nesehår kan føre til alvorlige hjernekomplikasjoner

12/08/2023 06:30

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Voksing, barbering og napping av hårene i neseborene dine er kanskje ikke en så god idé, til tross for hva trendene på sosiale medier sier.

Å vokse nesehårene har vært en av de siste trendene, men det kan faktisk være skadelig for helsen din.

Eksperter og leger har advart om at fjerning av nesehår ved voksing, barbering eller plukking kan føre til helseproblemer og gjøre deg mer utsatt for infeksjoner.

Nesehårene spiller en viktig rolle i å forhindre at skadelige partikler kommer inn i kroppen vår gjennom nesen og bidrar til å opprettholde fuktigheten i innåndingsluften.

Heldigvis finnes det måter å holde nesehårene pene uten å fjerne dem helt, ved å bruke trimming og tynningsteknikker.

Ifølge eksperter fra Healthline er elektriske trimmere og spesialsakser den beste måten å forhindre at nesehårene stikker ut.

De advarer mot å bruke hårfjerningskrem da det kan føre til innånding av giftige røyk og skader på slimhinnene i nesen.

Noen voksprodukter eller laserbehandlinger som kun retter seg mot hårene umiddelbart inne i neseborene, kan være mer akseptable, ifølge Healthline. Noen leger oppfordrer imidlertid fortsatt til forsiktighet.

En lege fra UK Health Authority, Karan Raj, forklarer på Instagram at nesehårene har to typer: mikroskopiske hår som filtrerer slim og sender det til halsen, og stive hår som hindrer store partikler i å nå baksiden av nesen.

Å plukke de lange stive hårene kan føre til infeksjon, da bakterier kan komme inn rundt hårsekken.

Hjerneabscesser er en alvorlig komplikasjon som kan oppstå hvis bakterier eller sopp kommer inn i hjernevevet etter en infeksjon eller alvorlig hodeskade.

Risikoen for å utvikle en hjerneabscess er ekstremt lav, men det er en livstruende tilstand som må diagnostiseres og behandles så snart som mulig.

Komplikasjoner fra hjerneabscesser kan omfatte mild til moderat hjerneskade, epilepsi og meningitt.

Totalt sett er det best å unngå å fjerne nesehår helt og i stedet bruke en elektrisk trimmer for å holde dem under kontroll.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.