Eksperter avslører: Slutt å ha dette på i sengen

07/10/2023 22:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ifølge eksperter kan du like godt ligge på toalettet fordi det ville være mindre bakterier.

En gruppe eksperter anbefaler at du avstår fra å bruke skitne sokker til sengs.

Forskningen deres har avdekket at sokker ofte inneholder de samme bakteriene som finnes i kakerlakker og deres avføring.

For å samle inn data, gjennomførte ekspertene en undersøkelse der de spurte 1017 personer om leggetidsrutinene deres.

Under denne studien oppdaget de at så mange som 18 % av de spurte fortsetter å bruke sokker mens de sover.

Overraskende nok bytter ikke rundt 70 % av disse menneskene til et par nye sokker før sengetid. I stedet sover de i de samme sokkene som de har hatt på seg hele dagen.

Forskerne utførte laboratorietester på sokker som hadde blitt slitt fra 07 til 23, og fant at halvparten av dem inneholdt pseudomonas aeruginosa, en type bakterier som kan forårsake infeksjoner hos mennesker.

Ifølge ekspertene gir pseudomonas aeruginosa vanligvis infeksjoner i luftveiene, urinveiene og kan også forårsake lungeinfeksjoner. Dette er skrevet av New York Post.

De bemerker også at bakteriene lett kan spre seg til forurensede gjenstander som ikke er tilstrekkelig rengjort.

Ekspertene oppdaget også at enkelte sokker var enda mer skitne enn fjernkontroller, noe som er en bemerkelsesverdig observasjon siden mange fjernkontroller anses som ekstremt skitne.

Ifølge National Institutes of Health er pseudomonas aeruginosa ofte funnet i kakerlakker og deres avføring.

Det er viktig å merke seg at pseudomonas aeruginosa kan spre seg lett, noe som betyr at folk som sover med sokker på kan overføre bakteriene til sengetøyet, noe som øker risikoen for infeksjon betraktelig.

Ekspertene påpeker at føttene har rundt 250.000 svettekjertler, noe som fører til at det bygges opp fukt i de skitne sokkene. Dette kan potensielt føre til fotsopp. Derfor anbefaler de at dersom du ønsker å sove med sokker på om natten, bør du sørge for å bytte til et nytt par på kvelden før du legger deg.

Som man kan se, er det ikke helsebringende å ha på seg skitne sokker. De anbefaler også å vaske sokker ved en temperatur over 60 grader for å drepe de mange bakteriene.

Det er imidlertid viktig å merke seg at noen mennesker foretrekker å sove uten sokker og andre synes det er vanskelig å sovne uten dem. Hvis du tilhører sistnevnte gruppe, husk å velge et par rengjorte sokker før sengetid.