Eksperter deler et genialt triks: Slik rengjør du ovnen - uten en eneste skrubb

18/09/2023 16:30

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ikke flere fete knoker og såre armer. Nå kan ovnen din bli som ny med dette enkle trikset.

For mange av oss er tanken på å rengjøre ovnen en svettedynende og knirkende oppgave. Uansett om vi bevæpner oss med stålull, smurte hylser og en hær av rengjøringsmidler, virker kampen mot gjenstridig ovnsskitt alltid uendelig.

Men frykt ikke, for det er faktisk en hemmelig perle av et ovnsrengjøringshack som lover minimal innsats og maksimal nytte. Trikset kommer fra livsstilsnettstedet Lifehacker.com.

Ammoniakk: den virkelig magiske ingrediensen

For å utføre dette trikset med minimal innsats/maksimal effekt for å rengjøre ovnen din, er det her det du trenger:

  • Ammoniakk

  • En form for fat med tilstrekkelig dybde til å inneholde væske, f.eks. et ildfast fat

  • En ovnssikker bolle

  • Kokende vann

Senere trenger du noen grunnleggende rengjøringsmidler, for eksempel mer vann, oppvaskmiddel, en skuresvamp og hansker.

Men la oss fokusere på ammoniakken, som du skal helle i den ildfaste formen og varme opp.

Men før du gjør det, er det noen viktige sikkerhetstips å vite: Hvis du har en gassovn, slå av pilotlyset og slå av gassen før du gjør noe, siden ammoniakk er brannfarlig.

Hvis du er i tvil på noen måte, ikke bruk denne metoden. Men har du en elektrisk komfyr kan du fortsette. Bland aldri ammoniakk med noe.

Generelt, bland aldri rengjøringsmidler og bruk alltid kjemiske rengjøringsmidler i et godt ventilert område, gjerne med vinduene åpne.

Slik rengjør du ovnen med ammoniakk

Denne metoden er velkjent og demonstrert, fra husholdningsblogger til talkshow-programmer, og den varierer ikke mye mellom kilder fordi den er så enkel.

Først forvarmer du ovnen til 170 grader; kok deretter opp vann og legg det i en ildfast form på nederste bakerist.

Hell en halv kopp ammoniakk i den andre ildfaste formen og plasser den på den øverste bakeristen. Når ovnen din når 170 grader, slå den av.

La de to bollene stå i ovnen i minst et par timer, eller til og med over natten. Når du er klar, fjern dem og la ovnen lufte i ca. 15 minutter.

(Hvis bakeristene dine trenger rengjøring, er dette også på tide å fjerne dem.) Mens ovnen luftes, tilsett noen dråper oppvaskmiddel og litt vann til ammoniakken.

Bruk denne til å tørke av innsiden av ovnen med en svamp og hansker. All matrester og fastbrent mat vil lett forsvinne etter de timene ammoniakken har virket sin magi.

Tørk av det hele med en ren, våt klut og jobben er gjort. Og da er oppgaven løst. En ovnsrengjøringsmetode som er nesten så magisk at du kan lene deg tilbake og slappe av mesteparten av tiden.

Med minimal innsats kan du få en skinnende ren ovn uten å måtte slite deg ut. Så la mirakelet med ammoniakk forvandle din ovnsrengjøringsopplevelse fra en skremmende kamp til en og annen letthet.