En avgjørende grunn: Derfor bør du ikke vaske klærne dine på 40 grader

25/05/2024 15:28

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Det er en avgjørende grunn.

Vaskemaskinen er en trofast hjelper i nesten alle norske hjem.

Men når det gjelder å holde klærne rene og fri for problematiske bakterier, står mange overfor dilemmaet om hvordan man effektivt desinfiserer tekstiler uten å skade dem.

Michael René, en anerkjent rengjøringsekspert og skribent ved Pletvæk.dk, deler sin innsikt om emnet med B.T., og du kommer garantert til å lære en ting eller to.

For å bekjempe bakterier effektivt anbefaler Statens Serum Institut en vasketemperatur på 80 grader for sengetøy, oppvaskkluter, kjøkkenhåndklær og undertøy, men i hverdagen kan 60 grader ofte være tilstrekkelig, forklarer Michael René.

Han påpeker imidlertid at en enkelt månedlig 80-graders vask kan være lurt for å bli kvitt vedvarende luktproblemer. Dette gjelder for eksempel babyklær.

30 eller 40 grader?

Når det gjelder «vanlige» klær uten bakterieproblemer, er 30 graders vask mer enn nok, ifølge Michael René, som også slår fast at det ikke er nødvendig å vaske klærne på 40 grader.

Men faktisk kan du komme enda lenger ned enn det:

– Kaldtvannsvaskemidler virker, så du kan vaske på 15 grader så lenge du følger vaskemiddelanvisningene, sier eksperten.

Hvis du er en av dem som konsekvent har vasket dine vanlige klær på 40 grader, må du kanskje revurdere vaskerutinen din.

Ved å vaske på 30 grader i stedet kan du visstnok oppnå samme resultat, men bruke mindre på klærne, og derfor må det være å foretrekke.