Eneggede tvillinger prøver hver sin diett: Er et vegansk kosthold sunnere?

10/03/2023 10:55

Sofie

Livsstil
Foto: Instagram/theturnertwiins
Foto: Instagram/theturnertwiins
Et par eneggede tvillinger har deltatt i en studie om hvorvidt det er sunnere å leve vegansk eller å spise kjøtt, meieriprodukter og fisk.

'Eventyr-atletene' som de kaller seg, Hugo og Ross Turner, bestemte seg for en gang for alle å fastslå om det er sunnest å leve på et plantebasert og 100 % vegansk kosthold, eller om det er en diett med kjøtt, meieriprodukter og fisk, som er de sunneste.

Duoen var en del av en studie utført av Kings College London som varte i 12 uker. I løpet av de mange ukene spiste Hugo kun vegansk kost, og Ross spiste mye kjøtt, fisk og meieriprodukter.

Underveis passet de på å spise nøyaktig like mye kalorier, og så gjennomførte de nøyaktig samme trening på treningssenteret hver uke, skriver Ladbible.

Til BBC, som også dokumenterte studien, uttalte Hugo:

"Jeg var på vegansk kosthold og det tar virkelig en toll på kroppen. De første ukene hadde jeg veldig lyst på kjøtt og meieriprodukter og ost. Jeg elsker ost." Han forklarte imidlertid hvordan det plantebaserte kostholdet begynte å gi ham mer energi:

"Jeg måtte nå spise frukt og nøtter og alternativer som ikke hadde meieri i seg - og det betydde at jeg spiste mye mer sunn mat, som betydde at sukkernivåene mine var mye mer stabile gjennom dagen. Jeg følte at jeg hadde mer energi," sa han.

Til sammenligning forklarte hans kjøttspisende bror, Ross, at prestasjonsnivået hans i treningsstudioet var "mer opp og ned".

Noen dager var han «veldig energisk» og andre dager følte han seg mer uformelig, i motsetning til Hugo, som hadde et mer stabilt energinivå.

Hugo oppdaget imidlertid at mangfoldet av tarmbakteriene hans avtok "betraktelig", i motsetning til broren, noe som gjorde at Ross hadde vanskeligere for å bli syk.

Det gikk også opp for Ross hvor mye bearbeidet mat han spiste da han så brorens "naturlige" mat.

Da de 12 ukene var over, konkluderte brødrene med at det ikke var stor forskjell på helsen, avhengig av om man spiste vegansk eller kjøttbasert.

Av forbedringer kan det imidlertid nevnes at Hugo, som spiste vegansk mat, gikk ned i vekt, kolesterolnivået falt mye, og forsvaret mot diabetes-2 ble styrket.

Ross, som spiste kjøtt, meieri og fisk, opplevde imidlertid en økning i muskelmasse, i motsetning til Hugo, som derimot gikk ned i vekt ettersom kroppsfettprosenten gikk ned.

Du kan lese artikkelen om tvillingenes reise her eller lese mer på deres egen nettside.