Er det gunstig å spise en banan etter middagen? Her er hva vitenskapen sier

16/02/2024 22:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: YouTube
Er det gunstig å spise en banan etter middagen?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Bananer er blant de mest konsumerte fruktene over hele verden , elsket for sin smak, bekvemmelighet og tilgjengelighet året rundt. Imidlertid skiller deres ernæringsmessige egenskaper seg ut som hovedårsaken til at de er en stift i mange kjøkken, spesielt blant idrettsutøvere.

Spørsmålet oppstår: Hvorfor er bananen en stjernemat i idrettsutøvernes dietter?

Idrettsutøverens valg

Bananer er foretrukket til frokost eller som snacks etter trening. Nøkkelen ligger i kaliuminnholdet deres , et mineral som er avgjørende for restitusjon etter trening. Kalium fordeler muskler under belastning, regulerer vannnivået tapt gjennom svette, kontrollerer blodtrykket og hjelper til med proteinproduksjon.

Fordeler med å spise en banan før du sover

Utover deres fysiske restitusjonsfordeler, er bananer en kilde til karbohydrater og gir vitamin C og B6. Foruten kalium inneholder de essensielle mineraler som jern og magnesium. En betydelig fordel å ikke overse er deres innvirkning på søvnen.

Å konsumere en banan etter middag kan positivt påvirke søvnen på grunn av innholdet av tryptofan, en essensiell aminosyre som brukes medisinsk for å indusere søvn hos individer som står overfor søvnforstyrrelser, ifølge forskning fra University of Extremadura.

Tryptofan reduserer søvnlatensen, og fungerer som et hypnotisk middel som ble oppdaget på 1970-tallet.

Tryptofans rolle i søvn

Tryptofans evne til å forbedre søvnkvaliteten er bevist i ulike studier. Forskning ledet av Wyatt RJ på 70-tallet konkluderte med at L-tryptofan administrert før leggetid øker søvnen, spesielt ikke-REM-søvn, hos både friske individer og pasienter med søvnløshet.

Finnes også i melk, som anbefales før søvn for å hjelpe til med søvnen, tryptofan i bananer hjelper til med melatoninproduksjonen, hormonet som er avgjørende for søvn.

Frigjøring av melatonin om natten bidrar til å slappe av kroppen, men produksjonen avtar med alderen. Det spiller også en avgjørende rolle i å produsere serotonin, som modulerer humøret og regulerer søvn og fordøyelse.

Selv om bananer ikke er den eneste maten rik på tryptofan, og de inneholder heller ikke den høyeste mengden. Matvarer som kalkun, kylling, tunfisk, laks, egg, hel ris, havre og mørk sjokolade gir en større mengde av denne aminosyren knyttet til gjenopprettende søvn.

Avslutningsvis kan det å inkludere en banan i rutinen etter middagen gi ernæringsmessige fordeler og potensielt forbedre søvnkvaliteten din, noe som gjør det til mer enn bare en praktisk matbit, men et strategisk tillegg til kostholdsvanene dine.