Er du fortsatt trøtt selv etter å ha drukket kaffe? Det er derfor koffein ikke virker på deg

14/05/2024 14:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dette kan være grunnen til at du fortsatt er sliten.

Har du noen gang lurt på hvorfor kaffe ikke alltid får deg til å føle deg mer våken? Du er ikke alene. For noen mennesker er det som om koffeinen bare ikke har noen effekt, uansett hvor mange kopper kaffe du har tatt.

Det skriver StartsInsider.

En av de vanligste årsakene til at kaffe ikke har effekt er mangel på søvn. Hvis du ikke får nok søvn, hjelper sjelden selv flere kopper kaffe.

Kroppen din produserer et stoff som heter adenosin som gjør deg trøtt, og selv om koffein kan blokkere dette stoffet en kort stund, er det ikke nok hvis du er skikkelig sliten.

Det kan også være kroppens feil at du føler deg immun mot koffein. Noen mennesker har enzymer i leveren som bryter ned koffein veldig raskt, noe som betyr at effekten av en kopp kaffe ikke varer lenge.

Drikker du mye kaffe regelmessig, kan det også være at kroppen din har utviklet en toleranse for koffein. Det betyr at du trenger mer og mer kaffe for å kjenne ønsket effekt.

En annen grunn kan være at du rett og slett ikke får i deg nok koffein til å merke en forskjell. Mengden koffein som kreves for å gi en energiøkning varierer fra person til person. 

I tillegg kan dehydrering også spille en rolle fordi koffein har en vanndrivende effekt, som kan gjøre deg dehydrert og derfor mer sliten.

Hvis koffein ikke fungerer for deg, finnes det andre måter å få energi på. Prøv å starte dagen med trening, som kan øke energinivået ditt naturlig. Å spise sunt kan også hjelpe, spesielt mat som er rik på protein og fiber. Og ikke undervurder effekten av naturlig lys – noen få minutter i solen kan også gjøre underverker.

Så selv om kaffe er en god start for mange, er det mange måter å lade batteriene på som ikke nødvendigvis involverer en kopp kaffe.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.