Ifølge Cleveland Clinic opplever omtrent én av tre voksne over hele verden symptomer på søvnløshet, som problemer med å sovne, sove videre eller våkne for tidlig.
Det er et vanlig problem som bør unngås. Å våkne opp og føle seg trøtt eller tung er et tegn på at du ikke har fått en god natts søvn, noe som kan påvirke resten av dagen. Og hvis det fortsetter over lengre tid, kan det påvirke helsen din.
Årsaken kan være at du inntar koffein for sent på dagen, drikker alkohol, er stresset eller har kroniske smerter – men det finnes også andre faktorer som kan forstyrre søvnen.
Selv om alle disse grunnene er relevante, er det én viktig grunn som fortjener spesiell oppmerksomhet: bruk av skjermer før leggetid, melder mediehuset Parade.
Ifølge søvneksperter kan bruk av mobiltelefoner, nettbrett eller datamaskiner om kvelden forstyrre en god natts søvn.
"Det finnes celler bakerst i øyet som sender signaler til hjernen om lys- og mørkesykluser, og dermed påvirker døgnrytmen vår. I lysspekteret er det blått lys som påvirker disse sensorene mest og hemmer utskillelsen av melatonin i hjernen – et hormon som normalt begynner å bli frigjort ved solnedgang", sier dr. Nancy Abbey Collop, direktør for Emory Sleep Center, ifølge Notícias ao Minuto.
"Melatonin hjelper oss å sovne og forbli i søvne, så en forsinket frigjøring gjør det vanskeligere å sovne."
Scott Schecter, lege og søvnspesialist ved University of Virginia Health, er enig. Han forteller samme utsalgssted at når melatonin hemmes, kan det øke våkenhet og redusere følelsen av tretthet, noe som gjør det vanskeligere å sovne.
Men det er ikke bare det blå lyset som forstyrrer søvnen og kan gjøre at du våkner utmattet. Begge søvnekspertene understreker at innholdet folk vanligvis ser på skjermene sine også spiller en rolle.
Schecter understreker også at sosiale medier er designet med algoritmer som beholder brukerne – og dette kan føre til at folk bruker mer tid på dem enn de hadde planlagt eller ønsket.
Hvilke alternativer anbefales? Begge ekspertene foreslår lesing – ikke på nettbrett, men i en fysisk bok.
"Det finnes vitenskapelige bevis for at det er bedre å lese i indirekte lys – som fra en taklampe eller en nattlampe – enn å lese med en skjerm rett foran øynene", sier Collop, og legger til at dette sannsynligvis skyldes redusert eksponering for blått lys.
For å unngå fristelsen til å bruke telefonen før leggetid, anbefaler Collop å plassere den utenfor rekkevidde. Hun fraråder også å se på TV rett før leggetid, da innholdet kan være stimulerende eller forstyrrende, og dermed svekke søvnkvaliteten.