Etter bare 1 boks Coca-Cola: Dette er hva som skjer med kroppen din

05/02/2024 15:00

Mikkel Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock
Bare én boks Coca-Cola setter sitt preg på kroppen.

En iskald Coca-Cola er nå en fast del av mange nordmenns daglige rutine.

Og selv om de aller fleste er klar over at brus ikke akkurat er sunt – er det de færreste som vet konsekvensene av å drikke bare én boks?

Men den britiske farmasøyten Niraj Naik gir nå svaret.

Foruten den enorme mengden sukker i en boks - 37 gram (10 teskjeer) for å være nøyaktig - er det et par ting som skjer etter å ha drukket det.

Det anbefales at folk bare skal innta seks teskjeer sukker om dagen, så bare én Coca-Cola overskrider langt den anbefalte mengden.

"Den overveldende sødmen i Coca-Cola på grunn av det høye sukkerinnholdet bør få en person til å kaste opp så snart den kommer inn i kroppen. Imidlertid reduserer fosforsyren i drikken den søte smaken, slik at folk kan holde den nede", rapporterer Medical News Today ifølge Mirror .

Niraj Naik delte hva en 330 ml boks med Cola gjør med kroppen innen en time etter inntak, og han hevdet at effektene ligner på heroin.

I løpet av 20 minutter kan en voldsom økning i blodsukkeret oppdages, og leveren din reagerer på den massive insulineksplosjonen ved å omdanne store mengder sukker til fett.

Etter 40 minutter har kroppen absorbert all koffein fra drikken, noe som får pupillene til å utvide seg og blodtrykket til å stige. I tillegg vil adenosinreseptorene i hjernen din blokkeres, og forhindrer døsighet. Fem minutter etter øker kroppen produksjonen av dopamin.

"Dopamin er en nevrotransmitter som hjelper til med å kontrollere hjernens nytelses- og belønningssentre," forklarte Medical News Today videre, og la til:

"Måten Coca-Cola stimulerer disse sentrene på ligner effekten av heroin. Det utløser en persons trang til å drikke en annen boks".

Dopamin-boosten er det som forårsaker suget, men etter en time treffer sukkerkrasjen, noe som kan forårsake "irritabilitet og døsighet", og kroppen vil ha "skilt ut vannet fra colaen, sammen med livsviktige næringsstoffer, i urinen."

Imidlertid ga Coca-Cola en uttalelse om det høye sukkerinnholdet. De slo fast at drikken inneholder sukker og koffein og er "fin i moderate mengder", men hevdet at for mye "ikke er bra for noen."

"Som all mat og drikke, kan sukkerholdig brus konsumeres som en del av en balansert livsstil så lenge folk ikke spiser for mange av dem."

De påpekte også at de tilbyr et "utvalg av velsmakende drinker med redusert, lite eller ingen sukker og kalorier," og la til: "Det er også grunnen til at mange av drikkene våre kommer i små pakningsstørrelser. Vi gir også informasjon om hvor mye sukker og hvor mange kalorier det er i drinkene våre, slik at folk kan velge hva som er fornuftig for dem og deres familier».