Etter ny studie: Forskere kommer med advarsel til personer som sover for lite

17/03/2023 07:38

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Sover du for lite? Det kan få store konsekvenser for deg. Hvis du sover mindre enn fem timer om natten, øker det risikoen for en blodpropp.

En ny studie har vist at hvis du sover mindre enn fem timer om natten, øker du risikoen for blodpropp betydelig.

Forskere i Sverige har funnet ut at det å ikke sove godt øker risikoen for å utvikle perifer arteriell sykdom (PAD). Dette betyr at blodkarene i bena blir tilstoppet.

Det skriver The Sun.

Studien samlet data fra mer enn 650 000 voksne som ble sammenlignet med hvor mye søvn de fikk hver natt.

I denne forbindelse fant de at hvis du ikke får mellom syv og ni timers søvn hver natt, øker det risikoen for å bli påvirket av PAD.

"Å sove syv til åtte timer om natten er en god vane som kan redusere risikoen for perifer karsykdom," sier Dr. Shuai Yuan fra Karolinska Institutet i Stockholm.

Det er mange som lider av denne tilstanden, noe som øker risikoen for å få enten hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Det er også verdt å nevne at det er en tilstand som er mer vanlig hos røykere og personer med diabetes, høyt blodtrykk, samt høyt kolesterol.

Hvis du er rammet av denne tilstanden, kan det føre til flere ting. Blant annet kan det føre til hårtap på beina, smerte når du går, nummenhet, deformerte tånegler, samt sår.

Tidligere forskning har vist at ikke å sove nok hver natt vil øke risikoen for hjertesykdom, som også er forårsaket av tilstoppede arterier.

"I tillegg er søvnproblemer blant de høyest rangerte klager hos pasienter med perifer karsykdom," sier Dr. Yuan.

Den siste studien, publisert i European Heart Journal, tok en nærmere titt på hvordan søvnvaner påvirker PAD.

Forskere sammenlignet informasjon om hvor mye folk sov med om de utviklet tilstanden eller ikke.

De analyserte deretter sine genetiske data for å vurdere om søvn påvirket sjansene for å få perifer karsykdom eller omvendt.

Den første analysen fant at mindre enn fem timers søvn om natten assosierte en nesten doblet risiko for sykdommen sammenlignet med å få mellom syv og åtte timer om natten.

Analyse av genetiske data viste at for lite søvn var assosiert med økt risiko for sykdommen, og det var også forbundet med økt sannsynlighet for søvnproblemer.

"Mer forskning er nødvendig på hvordan man avbryter toveisforbindelsen mellom for lite søvn og perifer karsykdom," sier Dr. Yuan.

"Livsstilsendringer som hjelper folk med å få mer søvn, for eksempel å være fysisk aktiv, kan redusere risikoen for å utvikle perifer karsykdom."

"For pasienter med perifer karsykdom kan optimalisering av smertebehandling gjøre det mulig for dem å få en god natts søvn."