Få nordmenn er klar over det: Denne 'normale' tingen ødelegger vaskemaskinen og tørketrommelen din

18/09/2023 12:30

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dette kan faktisk skade vaskemaskinen og tørketrommelen.

– Moderne vaskemaskiner bruker i dag mindre vann sammenlignet med eldre modeller, sier Mette Ertel fra Household Appliances AS.

Dette er positivt både for økonomien og miljøet. Men det er verdt å merke seg at mens vaskemaskinen sparer vann, kan dette også få uønskede konsekvenser for tørketrommelen hvis du gjør samme feilen som mange av oss gjør.

Belegg i tørketrommel

Mange tror feilaktig at mer såpe i vaskemaskinen betyr renere klær, men dette er en myte som eksperter ofte påpeker.

Ifølge Ertel er en av de vanligste årsakene til at vaskemaskiner går i stykker en overdose av vaskemiddel og/eller tøymykner.

Ettersom moderne vaskemaskiner bruker mindre vann, synes de det også er vanskelig å skylle overflødig såpe fra klærne.

Det mange ikke er klar over er at overdreven bruk av vaskemiddel også kan skade tørketrommelen.

– Bruker du for mye såpe under vaskingen, kan usynlige såperester bli liggende i klærne. Hvis du tørker disse klærne i tørketrommelen, kan problemet overføres til trommelen.

- Dette kan føre til at såpe- og/eller skyllemiddelrester på klærne danner et belegg i tørketrommelen. Dette belegget vil feste seg til lo fra klærne som tørkes, og over tid kan det bygge seg opp så mye at det til slutt tetter hele tørkesystemet, legger Ertel til.

Konsekvensene av dette er at klærne ikke tørker skikkelig, og jo mer lo som samler seg i trommelen, desto større er risikoen for brann i tørketrommelen.

Det er ikke vanskelig å dosere riktig; med en måleskje har du god kontroll på hvor mye pulver eller flytende vaskemiddel du heller i såpeskuffen. På enkelte maskiner er mål også angitt i såpeskuffen.

– Flere moderne vaskemaskiner har til og med et automatisk doseringssystem. Da blir det enda enklere å beskytte både klærne, lommeboken og miljøet, råder Fasting.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.