Færre kalorier enn ris og pasta: Her er stivelsen du bør velge i sommer

06/05/2025 00:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: YouTube
Foto: YouTube
Det er god grunn til å vurdere det.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Våren har gjort comeback, og sommeren lurer i bakgrunnen. Solen skinner, og mange drar nok en gang frem salatbollen fra kjøkkenskapet og tar den med på jobb.

Men før du forvandler lunsjen din til et grønt alibi med litt salat og en tomat, er det noe du bør vite: en god salat krever mer enn bare en grønn samvittighet.

For å holde deg i gang hele ettermiddagen trenger kroppen din mer enn sprø blader. Du trenger proteiner, grønnsaker og – viktigst av alt – stivelse.

Det skriver Le Journal des Femmes.

Mange griper refleksivt etter pasta eller ris som sitt «lette» valg. Men her kommer overraskelsen: ifølge kostholdsekspert Amandine Szalai er det faktisk poteten som har lavest kaloriinnhold.

Du leste riktig. Med bare 80 kalorier per porsjon. Med en vekt på 100 gram – sammenlignet med ris og pasta på rundt 100–120 – er poteten en oversett superhelt i salatsesongen. Og det metter enda mer, forklarer kostholdseksperten til belgiske RTBF.

Med andre ord: du trenger ikke å spise som en havnearbeider for å føle deg mett.

Poteten har lenge vært mistenkt for å være en fetende fetter, men ifølge eksperter er dette et ufortjent dårlig rykte.

Når den kokes eller dampes, slår den både ris og pasta i kaloribokseringen. Den er også fullpakket med fiber, mineraler og vitamin B og C – og hvem kan vel si nei til det?

Det er enda bedre når potetene serveres kalde.

Når de avkjøles, utvikler de resistent stivelse, som kan være gunstig for fordøyelsen. Så neste gang du blander salat til lunsj, gi poteten en sjanse. Dropp matmytene og sleng noen små potetbiter oppi bollen – og kjenn forskjellen.

Du kan lett spise deg mett uten å gå på kompromiss med balansen. Og hvem vet – kanskje poteten blir din nye favorittingrediens.