Akkurat nå tar mange nordmenn lang sommerferie, og mange tilbringer naturlig nok mer tid hjemme. Det betyr at hundene våre har mye mer menneskelig selskap enn de er vant til – og det er både bra og dårlig.
– Som flokkdyr er hunder forhåndsprogrammert til å trives i selskap med andre familiemedlemmer, og derfor liker de fleste hunder den økte mengden menneskelig selskap som sommerferien ofte byr på: Mer aktivitet, flere og lengre turer, mer lek og mer kosetid."
"Det føles naturlig for hunden å være sammen med menneskefamilien. Omvendt føles det unaturlig at flokkdyret blir etterlatt og alene. Realiteten er at få hunder liker alenetid, men de fleste kan lære seg å akseptere det," forklarer Lotte Evers, hundeekspert og markedssjef hos Agria Animal Insurance. Hun legger til:
"Hunder er vanedyr, så når du går tilbake på jobb etter en lang ferie, er det viktig at du har sørget for at ditt pelskledde familiemedlem nettopp har fått litt «oppfriskning» av hverdagsrutiner og det å være borte fra familien og alene hjemme."
Det skriver Agria Animal Insurance i en pressemelding.
Lær hunden å trives i sitt eget selskap
I løpet av sommeren er det mange norske familier som har ønsket et nytt firbeint familiemedlem velkommen. Valper trenger naturligvis opplæring i å være alene hjemme, men også unge hunder kan kreve ekstra innsats i ferien.
Mange av dem er fortsatt i en utviklingsfase der de bygger opp mental styrke og trygghet, og faste rutiner spiller en viktig rolle i denne prosessen.
Selv eldre hunder, som tidligere har taklet å være alene uten problemer, kan begynne å vise tegn på usikkerhet etter en lang ferie hvor de har vært tett på familien hele tiden. Når hverdagen plutselig vender tilbake, kan overgangen bli vanskelig for hunder som har vært vant til konstant selskap.
Gjenopprett rutiner og trygghet
Det er store individuelle forskjeller på hvor lenge en hund tåler å være alene, men felles for mange er at de trenger hjelp til å vende tilbake til hverdagsrutiner. Etter flere uker med ferie og mye menneskelig kontakt, kan det være utfordrende å plutselig være alene store deler av dagen.
Et godt råd er å opprettholde så mange hverdagslige rutiner som mulig, selv i ferien. Det betyr ikke at hunden må være alene hver dag, men det kan være lurt å øve på dette et par ganger i uken.
Mange opplever at ferien snur opp-ned på hundens daglige rytme – både når det gjelder turer, fôring, mosjon og alenetid. Hunder trives best med forutsigbarhet, og derfor er det viktig å unngå for store avvik.
Ved å holde måltidene og lufteturene så nært opp til den vanlige rytmen som mulig, gjør du overgangen tilbake til hverdagen mye lettere for hunden. Da får den også nyte godt av ekstra tid sammen med deg – uten at det skaper utrygghet når ting normaliseres.
Symptomer på separasjonsangst hos hund
Noen hunder utvikler uro, stress eller panikk når de blir etterlatt alene – noe som betegnes som separasjonsangst. Alvorlighetsgraden varierer, men hvis det ikke tas tak i, kan problemet forverres over tid.
Tegn på at en hund sliter med separasjonsangst kan være:
Uro og vanskeligheter med å finne ro
Hyling, bjeffing eller piping
Tap av matlyst, overdreven sikling, pesing eller uhell innendørs
Redusert aktivitet – eller ødeleggende atferd som biting og kloring
Ekstrem glede når eieren kommer hjem, selv etter kort tid borte
Ved å være bevisst på disse signalene og hjelpe hunden til gradvis å føle seg trygg alene igjen, kan man forebygge mange atferdsutfordringer. For hundens trivsel – både i ferien og hverdagen – er det avgjørende med trygghet, faste rammer og god balanse mellom tid sammen og tid for seg selv.