De små gulrøttene som ofte havner på julebordene våre eller i matboksen har forbløffet mange etter at sannheten om deres opphav har kommet for dagen.
For det folk flest anser som en naturlig delikatesse er slett ikke hva det ser ut til.
De såkalte «babygulrøttene» er ikke små, naturlig dyrkede gulrøtter.
I følge en åpenbaring fra TikTok-kontoen NowThis er de i stedet vanlige gulrøtter som er kuttet og polert til sin karakteristiske form. Dette melder Express.
Fra åkeren til supermarkedet
Prosessen starter med høsting av gulrøtter, hvor de sorteres etter tykkelse.
De tykkeste gulrøttene sorteres ut, mens resten kuttes i to-tommers biter.
Deretter blir de slipt og polert for å oppnå en jevn overflate før de pakkes og sendes til butikker.
Ideen kom opprinnelig fra den kaliforniske bonden Mike Yurosek, som i 1986 fant en kreativ løsning på problemet med skjeve gulrøtter som ellers ville blitt kastet.
Ved å kutte og forme dem i mindre biter skapte han et produkt som raskt ble en suksess.
Allerede neste år økte forbruket av gulrøtter med nesten 30 %, ifølge tall fra USDA.
Mange føler seg lurt
Forbrukerreaksjonene har vært både forvirret og underholdt.
Den amerikanske musikeren Joe Jonas delte overraskelsen sin i en video:
"Jeg fant nettopp ut at babygulrøtter bare er vanlige gulrøtter som blir kuttet opp. Jeg skal legge meg igjen."
David Just, professor i atferdsøkonomi ved Cornell University, sier:
"De fleste forbrukere har ingen anelse om hva de spiser eller hvordan det er produsert. Faktisk tror mange at det er små gulrotbønder som dyrker disse perfekte små gulrøttene rett fra bakken."
For de som vil ha ekte babygulrøtter, se etter "baby-cut" på emballasjen.
Disse høstes før de når full modenhet og skrelles vanligvis ikke.