Forskere advarer: Denne typen fett kan være din verste fiende

16/06/2025 12:00

Sofie

LIVSSTIL
Sjangerfoto: Shutterstock
Du spiser sannsynligvis dette fettet, men det er skadelig for helsen din.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det handler ikke om å kutte ut alt fett, men å velge riktig type. Kroppen trenger fett for å fungere optimalt, men hvis det kommer fra feil kilder, kan det forårsake problemer – spesielt for hjertet, sier Eating Well.

Det er her de usunne tingene gjemmer seg
Mettet fett er den typen som lett setter seg på feil steder – både i kroppen og på kolesterolnivået. Det gjemmer seg i smør, ost, helmelk, kokosolje, rødt og bearbeidet kjøtt og bakevarer. Ved romtemperatur er det hardt og fast, som fettet på en biff eller en smørpinne.

Derfor anbefaler helseeksperter fortsatt at ikke mer enn 6–10 % av dine daglige kalorier kommer fra mettet fett. Forskning tyder på at det kan være en direkte vei til hjerte- og karsykdommer.

Selv om noen nyere studier stiller spørsmål ved styrken av sammenhengen, er konklusjonen fortsatt: kutt ned.


Flytende fett gir plusspoeng
På den annen side er det bonuspoeng å hente med umettet fett – den flytende typen. Det finnes i olivenolje, rapsolje, avokado, nøtter, frø og fet fisk som laks og tunfisk. Her får kroppen ikke bare energi, men også støtte til hjertet og immunforsvaret.

Spesielt flerumettede fettsyrer – som omega-3 og omega-6 – har vist seg å redusere risikoen for hjerteproblemer, spesielt når de erstatter mettet fett i kostholdet. Og de kommer som en ekstra bonus i fisk og vegetabilske oljer.


Dropp bearbeidet mat – og velg med omhu
Sterkt bearbeidet mat er en felle. Den er ofte full av mettet fett, sukker og salt – og dette øker risikoen for hjerteproblemer, diabetes type 2 og fedme.

Så lenge kostholdet ditt er balansert og fullt av naturlige ingredienser, er det ingen grunn til å frykte fett. Det handler bare om å vite hva slags fett du har på tallerkenen din.