Forskere avslører: Slik får du kresne barn til å spise grønnsaker

05/05/2022 12:00

Anniken Hauge

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Selv den mest kresne unge kan få lyst på grønnsaker. Det handler bare om å finne den rette metoden, viser en ny undersøkelse.

Når barn kommer i en viss alder, så skjer det noe i hjernen deres og munnen deres.

Fra å takke ja til allverdens mat – alt fra oliven, ost, pølser og andre godsaker, blir barnets munn en lang rekke ord som 'nei!' og 'æsj!' mens tallerkenen demonstrativt blir dyttet vekk.

Kresne barn finnes i alle aldre, og hvis man får lov til å være kresen som barn, så kan man også bli en kresen person som voksen, som har behov for en spesiell kost for å bli mett eller spise take-away og fastfood hver dag.

Men nå har forskere funnet et effektivt middel mot kresne unger som ikke spiser grønnsaker, og samtidig undersøkt hvilken grønnsak barn slett ikke kan fordra, skriver Telegraph. 

Det er en gruppe psykologiforskere fra Ghent University i Belgia som står bak undersøkelsen som 98 store barnehagebarn deltok i. Forskerne undersøkte hvordan barn reagerte på blant annet erter, rosenkål, sopp, purre, rødbet, spinat, endivie og blomkål.

Barna skulle først peke ut den grønnsaken de virkelig ikke likte, og der røk endivie inn på en klar førsteplass med sin bitre smak. Deretter delte forskerne barna inn i tre grupper, og ba dem om å spise nettopp denne grønnsaken.

Den ene gruppen fikk servert en tallerken og ble bedt om å spise, mens de to andre gruppene fikk belønninger i form av leker eller ros.

Da forsøket ble avsluttet etter en måned, og barna igjen skulle vurdere om de likte den bitre grønnsaken, så var de barna som hadde fått spise for seg selv langt mer begeistret for endivie enn de barna som hadde fått belønning. Nå syntes plutselig 81 prosent av barna at grønnsaken var god.

Det er nettopp her forskerne mener at nøkkelen til mange barns kresenhet finnes:

- Alle foreldre vet hvor vanskelig det er å få barn til å spise grønnsaker og tilbyr derfor ofte barna alt mulig for å få de til å spise opp. Men det handler om å servere maten løpende for å få dem til å venne seg til smaken, forteller  forskningsgruppen. Ifølge forskerne skal det bare noen sunne vaner til i stedet for belønninger, hvis man ønsker å gjøre barna mindre kresne. 

Eksperimentet er blitt offentliggjort i det vitenskapelige tidsskriftet Food Quality and Preference.