Forskning avslører: Så lenge skal samleiet vare

26/07/2023 14:30

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har du noen gang lurt på hvor lenge samleie 'burde' være? Da er denne artikkelen for deg.

Mange (særlig menn) har sikkert tenkt på hvor lenge samleiet skal vare, hvor lenge gjennomsnittlig samleie varer, og om man gjør det godt nok.

Sex er et område hvor mange av oss er usikre, men samtidig et område vi ikke snakker så mye om fordi det er tabu.

Men ikke bekymre deg! Hjelpen er nær.

Her i artikkelen kan du høre forskning og en eksperts syn på hvor lenge samleiet skal vare, hvordan du best kan oppnå orgasme, og hvor lenge samleiet vanligvis varer.

For det første, ifølge Astrid Ditte Højgaard, som er overlege ved Sexologisk senter ved Aalborg Universitetssykehus, må vi avlive myten om at «langt er bra».

Og her snakker vi ikke om lengden på 'banditten', men om lengden på samleiet.

Ifølge henne kan samleie vare for lenge, selv om mange nok har en tanke om at jo lenger jo bedre.

«Samleiet kan bli for langt», har hun dermed uttalt og forklart at det særlig er et problem for menn som har vanskeligheter med å komme, noe hun ofte opplever.

Ifølge Illustreret Videnskab har hun uttalt: "Og det er ofte den naturlige slutten på samleiet når mannen kommer. Når han synes det er vanskelig, kan samleiet vare mellom en halv og en hel time - eller lenger, og det er ingen hyggelig situasjon for noen av partene. Man blir sår og utslitt fordi det ikke er noen åpenbar slutt."

Hvor lenge skal samleiet vare?

Det finnes selvfølgelig ikke ett riktig svar på det. Det avhenger av preferansene til de deltakende partene.

Men ifølge en indisk studie fra 2020, som er basert på svar fra mer enn 600 kvinner fra 20 forskjellige land, bør samleiet vare i minimum 13 minutter hvis kvinnen skal få mest mulig ut av det.

Den gjennomsnittlige kvinnen får orgasme etter 13,41 minutter, hvis du tar deg tid fra det øyeblikket kvinnen føler seg spent.

Her er det imidlertid viktig å påpeke at 17 prosent av alle kvinner ifølge studien ikke kan få orgasme, på samme måte som mer enn to tredjedeler av alle kvinner ikke kan få orgasme utelukkende ved penetrasjon.

"Det kan være at det er dette som forårsaker angst; at mange mennesker har en forståelse for at kvinner kan få orgasme bare fordi det er en penis i skjeden.

Men 68 prosent må stimuleres på andre måter," forklarte Højgaard og utdypet at dette sannsynligvis er grunnen til at den såkalte cowgirl-stillingen ofte er populær blant kvinner. Her stimuleres klitoris av mannens hud.

Hvis du som mann sitter der og tenker at 13 minutter er lenge og kanskje til og med føler deg litt flau over å ikke klare å vare så lenge, vær ikke redd.

13 minutter er lang tid.

I følge en studie fra 2005 basert på data fra 500 heterofile par fra fem forskjellige land, ejakulerer gjennomsnittsmannen etter bare 5,4 minutter, og ifølge en senere studie basert på data fra 474 menn fra de samme fem landene, tar det seks minutter før gjennomsnittsmannen får utløsning.

Det er derfor ikke unormalt at mannen får utløsning lenge før kvinnen er i nærheten av å få orgasme.

Derfor er det viktig at dere som par er klar over hva som fungerer for dere.

«Det er viktig å kjenne seg selv og vite hva som fungerer og å snakke sammen om dine behov», har Højgaard dermed forklart og utdypet at spesielt forspill er et godt verktøy for å forbedre sexlivet og sikre orgasme for både mannen og kvinnen.