Nå må du revurdere oppfatningen din om hva som er sunt og ikke – igjen.
Akkurat nå leser andre
Gjennom årene har debatten rast: Er karbohydrater egentlig vår største fiende, og bør du kutte brødskiva helt ut hvis du vil holde vekta?
Mange nordmenn har latt loffen stå og byttet ut matpakken med knekkebrød eller salat.
Men en ny, omfattende studie fra Universitetet i Bergen gir brødet et etterlengtet comeback.
20 års forskning
Forskerne har fulgt kostholdet til flere tusen nordmenn siden slutten av 1990-tallet gjennom den såkalte HUSK-studien. Målet har vært å undersøke sammenhengen mellom brødinntak og vekt over tid.
«Det er mange som unngår brød når de skal gå ned i vekt. Men vi har funnet at brød har et ufortjent dårlig rykte», sier stipendiat Ingrid Revheim ved Senter for ernæring, UiB, til NRK.
Les også
Ifølge studien gikk ikke deltakerne opp i vekt av å spise grovbrød – uavhengig av mengde. Derimot fant forskerne en sammenheng mellom høyt inntak av loff og vektøkning.
Jo grovere, jo bedre
Forskerne understreker at typen brød du velger har mye å si.
Kort sagt: Jo grovere, jo bedre. Loff og andre hvite varianter bidrar lettere til vektøkning, mens grove brød kan være en del av et balansert og sunt kosthold.
Dette betyr også at karbohydrater i seg selv ikke er problemet, men kvaliteten på dem. Fiber og fullkorn gir en annen effekt på kroppen enn fint mel og sukker.
Butikkbrød er like bra
Studien, som har fulgt mer enn 1700 personer over to tiår, viser at det ikke er avgjørende hvor brødet kommer fra. Enten du baker selv eller kjøper grovbrød på butikken, er effekten på vekta den samme.
Les også
«Det eksisterer en forestilling om at man går opp i vekt av å spise brød, og at grovbrød kjøpt i butikken er usunt. Denne studien er med på å knuse den myten», sier Revheim.
Du trenger altså ikke si farvel til brødskiva for å passe vekta – men velg grovt fremfor loff. Da kan du spise med god samvittighet, uten frykt for at det setter seg rundt magen.