Genialt: Derfor bør du alltid legge en løk i fryseren

04/06/2023 18:30

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det høres rart ut – men det kan gjøre det hele mye enklere.

De fleste kjenner nok til situasjonen. Middagen skal lages og menyen sier noe som inkluderer hakket løk. Selv om mange sikkert synes det er trivelig å lage mat, er det ikke alltid det er spesielt gøy å hakke løk.

Tårene kommer ofte og øynene svir sterkt. Så ville det ikke vært flott om du kunne unngå dette?

Du kan selvfølgelig ta på deg et par svømmebriller – men det kan også være vanskelig, så her er noen andre triks. Grunnen til at det renner tårer når du hakker løk, er fordi løken frigjør et bestemt enzym som kalles allinaser.

Når du hakker løk er det ikke uvanlig at tårene renner nedover kinnene. Når du skreller eller kutter en løk, frigjøres visse enzymer i løken, såkalte allinaser.

Disse allinasene reagerer med svovelholdige aminosyrer i løken og danner stoffet syn-propanethial-S-oksid. Og det er dette kjemiske stoffet som forårsaker tårene i øyet. Illustrated Science skriver.

Når det stoffet kommer i kontakt med hornhinnen i øyet, sendes elektrokjemiske signaler til hjernen, noe som fører til at tårekanalene får beskjed om å begynne å produsere tårer - så det er derfor en ganske naturlig reaksjon.

Men det er faktisk hjelp tilgjengelig slik at du kan unngå dette. Det skriver Newsner.

Noe av det viktigste når du skjærer løk er når du skal bruke en skikkelig skarp kniv – dette krever selvfølgelig at du er ekstra forsiktig underveis. Her er noen tips om hvordan du kan bli kvitt tårer og brennende øyne:

1. Sitron på skjærebrettet

Gnir du skjærebrettet med sitron, bør risikoen for at du begynner å gråte reduseres. Du slipper også et skjærebrett som lukter løk.

2. Slå på viften

Viften kan gjøre underverker for mye – og også når du skal hakke løk.

3. Frys løken før du hakker

Et triks som burde fungere veldig bra er merkelig nok å legge løken i fryseren. Noen timer før du skal hakke den må du legge den i fryseren, noe som skal hindre at tårene kommer ut, og du slipper derfor brennende og rennende øyne.