Genialt: Du visste ikke at du kunne bruke melk til dette

28/07/2023 12:30

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange er nok ikke klar over at melk også kan brukes til dette.

Når været er bra er det en fin mulighet til å gå ute og leke i hagen. Men lek i hagen betyr også grønne flekker på klærne, som kan være vanskelige å fjerne.

Men frykt ikke! Her får du de beste rådene fra ekspertene, samt noen råd som er verdt å prøve, skriver norske DinSide.

Ifølge Kirsten Ellingsen ved På Stell AS inneholder grønne flekker mye farge, som er vanskelig å bli kvitt med vanlig vask. Og noen ganger kan en tur i vaskemaskinen faktisk gjøre det verre: Den sterke grønnfargen kan ofte «sette seg» i klærne hvis de vaskes i maskin uten å forbehandle flekken på noen måte, sier Ellingsen. Selv anbefaler hun sitronsåpe på alle typer flekker.

Ingun Grimstad Klepp, professor i klær og bærekraft ved SIFO, er enig og trekker også fram sitronsåpe som en effektiv flekkfjerner i sin bok «Lettstelt».

Sitronsåpe inneholder sitron og er en syre med blekende effekt, som gjør den egnet og mye brukt til fargeflekker på ull, forklarer Klepp.

DinSide har tidligere testet hvor effektiv sitronsåpe er på ulike flekker, og resultatet blåste dem rett og slett vekk!

Hvis du vil prøve å fjerne grønt med sitronsåpe, følg disse trinnene:

  1. Legg klærne i vann så varmt som mulig og gni sitronsåpe på flekkene.

  2. La klærne ligge i såpevannet for ekstra effekt dersom flekkene ikke forsvinner umiddelbart.

  3. Vask deretter plagget etter vaskeanvisningen.

Men sitronsåpe er ikke det eneste middelet i kampen mot grønne flekker.

Fjerner grønne flekker

Et gammelt husmorråd er å bruke melk! Søtmelk, skummet melk, kefir, kulturmelk og yoghurt kan alle brukes til å fjerne grønne flekker.

For å gjøre dette, gjør følgende:

  1. Legg klærne med flekkene i f.eks. en bøtte og hell melk over.

  2. La melken trekke inn i klærne – gjerne over natten hvis flekken er stor.

  3. Skyll flekken med fersk melk før du skyller det hele av med lunkent vann.

  1. Avslutt med å vaske klærne på vanlig program i vaskemaskinen.

Vaskemiddelprodusenter er vanligvis skeptiske til gamle husmødreråd, men er det «trygge gamle husmødreråd», skader det selvsagt ikke å prøve, mener de.

Malin Skaar, leder for forbrukerservice i Orkla, anbefaler likevel å bruke rengjøringsmidler som er egnet til formålet.

Hun foreslår å helle litt flytende vaskemiddel på flekken, trykke den inn i stoffet og la den sitte i ca. 30 minutter før den vaskes som anvist på plagget. Er klærne lette bør du bruke et vaskemiddel som inneholder blekemiddel, legger hun til.

Klepps anbefaling er å bløtlegge den grønne flekken med flytende oppvaskmiddel, la den virke i en halvtime før du skyller flekken grundig med lunkent til varmt vann.

For tekstiler som tåler bleking, anbefaler eksperten å bruke hydrogenperoksid på grønnbeisen etterfulgt av skylling eller vasking.

Hydrogenperoksid, som er tilgjengelig på apotek, har en blekende effekt og er mindre skadelig enn klor. Du kan tilsette litt salteddik for å forsterke effekten, råder Klepp.

Så nå er det ingen grunn til å bekymre seg for grønne flekker på barneklærne – med disse effektive metodene kan du enkelt få dem til å forsvinne og la barna nyte sommeren uten bekymringer!

Læs også:

Märtha og Durek trakk tilbake bryllupsinvitasjonen Det kommende ekteparet trakk tilbake bryllupsinvitasjonen.
Ektemannen overrasker kona med drømmekjøkken: Reaksjonen hennes knuser hjertet hans Han hadde gledet seg til å vise kona det nye kjøkkenet som han hadde laget selv mens hun var på ferie.