Hageekspert avslører: Hvordan beskjære rosene dine og forhindre at de får sykdommer

10/11/2023 15:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En hageekspert avslører "den beste måten" å beskjære roser i november.

For alle hageentusiaster er det velkjent at beskjæring er avgjørende for å bygge en sunn og vakker hage. Men med rundt 320 000 kjente plantearter kan det være vanskelig å vite når det er best å pusse opp hagen.

Hvis du er så heldig å ha trær, busker og stauder rett utenfor døren, vet du at de kan få sterkere nyvekst når du beskjærer dem på bestemte tider av året.

Selv om det kan virke rart å ta ut saksen i november, har en hageekspert sagt at det er viktig hvis du vil ha frodige blomster om våren.

Hannah Rowson, assisterende leder ved Parkers Garden Center Mottram, delte sin ekspertise på sosiale medier for å utdanne følgerne sine om den beste tiden å beskjære roser og den mest effektive metoden for å "forebygge sykdom", melder Mirror.

På J. Parkers TikTok-profil sa hun: "Vanligvis bør du beskjære dem mellom november og slutten av februar, kanskje mars. Akkurat når de er i dvale og før de får nye knopper."

Når det kommer til teknikk, sier Hannah å sørge for at midten av busken er "så åpen som mulig". Dette gir rosene god luftstrøm, noe som bidrar til å holde sykdommer i sjakk.

"Det første man må vurdere er om det er døde grener, syke grener eller skadede grener og fjerne dem umiddelbart," la hun til.

Det er også viktig å være oppmerksom på grener som krysser eller gnis mot hverandre, da disse kan bli skadet når de vokser senere, påpekte Hannah.

I videoen viste eksperten et eksempel på en «god sunn stamme» som måtte kuttes fordi den krysset en annen stamme.

Garden Continuum la til at vinden kan få tornene til å gni mot tilstøtende greiner.

Skader kan også oppstå i vekstsesongen når grenene, tunge av blomster, knekker under storm. Når du beskjærer primære grener, sier Hannah at det er best å "klippe tilbake til en sunn ytre knopp."

"Det er best å bruke skarpe, rene beskjæringssakser og klippe den i en 45-graders vinkel, vekk fra knoppen," la hun til.

Hannah demonstrerte dette i videoen.

"Dette betyr at når det regner, vil vannet renne bort fra den nye knoppen og den vil ikke råtne," konkluderte hun.