Har du også lurt på dette? Legen forklarer hvorfor du noen ganger rykker i søvne

19/10/2023 16:00

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Her er forklaringen på de merkelige – og søvnødeleggende – rykkene.

Vi har alle opplevd det - det uforklarlige øyeblikket når du ser ut til å skli inn i drømmeland, bare for å våkne brått som om du har falt fra himmelen. Men hva er egentlig årsaken til dette mystiske fenomenet?

Nattlige søvnforstyrrelser, eller det hypnagogiske rykket, er et fenomen som mange opplever regelmessig. Det kan føles som om du faller eller til og med som om en demon kveler deg i søvne, avhengig av hvordan du beskriver det.

Forskere har undersøkt fenomenet og funnet flere mulige årsaker. Ytre faktorer som koffein og tobakk kan øke hyppigheten av disse nattlige rykkene.

Derfor anbefales det å unngå koffeinholdige drikker nær leggetid.

Visse medisiner, som Ritalin, har vært knyttet til lignende effekter, og søvnmangel kan også utløse disse nattlige toppene. Disse plutselige rykkene oppstår oftest når folk sovner raskt, spesielt etter utmattende aktiviteter.

Forskere mener at når kroppen er utslitt, kan hjernen forvirre seg selv ved å behandle søvnstadier for raskt og feilaktig tro at noe er galt med kroppen.

Dette får hjernen til å utløse et utbrudd av kjemikalier og skape en drøm designet for å vekke deg, noe som forklarer det merkelige fenomenet.

Så neste gang du våkner med et støt, trenger du ikke å bekymre deg for demoner. Det er sannsynligvis bare hjernen din som spiller deg et puss.

Læs også:

Kjent TV-kokk har gått bort: Han ble 57 år gammel Den populære TV-kokken ble bare 57 år gammel.
Frank Løke med trist beskjed Nå deler han en trist beskjed.