Har flamingoen din dette merket? Hvis ikke, kan den være farlig

04/07/2025 19:03

Martine

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Den ser søt og uskyldig ut der den dupper på vannet. Men uten riktig merking kan badeflamingoen faktisk være en risiko.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Sol, varme og blinkende vannflater – sommeren lokker oss ut med latter og late dager i vannkanten. Flytelekene blåses opp, barna jubler, og isen smelter i hånda.

Men midt i all idyllen kommer en viktig påminnelse: Ikke alle vannleker er like trygge.

I en fersk pressemelding fra Standard Norge løfter de frem hvor viktig det er at oppblåsbare flamingoer, enhjørninger og andre vannleker er CE-merket og følger sikkerhetsstandarden.

For hvis noe går galt på vannet, kan det bli alvorlig – og det fort.

Moro i vannet – men ikke for enhver pris
Oppblåsbare vannleker skal være lek og moro, men det krever at de er laget for å tåle det.

Når et produkt er CE-merket, betyr det at det har gjennomgått tester for stabilitet, slitestyrke og lekkasjer. Det stilles også krav til materialene, ventilene og hvor mye vekt produktet tåler.

Mange vet ikke at det finnes en egen sikkerhetsstandard – NS-EN ISO 25649 – for disse lekene. Den sørger for at produktene er trygge nok til bruk i vann, så lenge de brukes riktig. Det betyr flere luftkamre, solide ventiler og klare begrensninger for vekt og antall personer.

Hva kan gå galt uten riktig merking?
Dersom en oppblåsbar vannleke ikke er CE-merket, kan det få alvorlige konsekvenser.

Uten krav om flere luftkamre, kan én eneste punktering føre til at hele flamingoen eller enhjørningen kollapser – og plutselig havner både barn og voksne rett i vannet.

Uten tydelig informasjon om hvor mye vekt den tåler, er det også lett å overbelaste den, noe som gjør den ustabil og øker faren for velt.

Materialer som ikke er laget for sol og saltvann kan dessuten bli sprø, lekke i sømmene eller i verste fall begynne å smelte etter noen timer i sola.

I tillegg kan ventiler som stikker ut eller løsner, føre til både lekkasjer og kuttskader, og dårlig sømkvalitet gjør at luft lett slipper ut.

Dette må du se etter før du slipper barna utpå
Standard Norge anbefaler at du alltid sjekker følgende før du tar i bruk vannleken:

  • CE-merket og teksten NS-EN ISO 25649

  • Maks anbefalt belastning – både vekt og antall personer

  • At produktet har flere separate luftkamre

  • At ventilene er trygge og ikke stikker ut

  • At bruksanvisningen er fulgt

Dette gjelder ikke bare barn. Også voksne elsker å flyte rundt på oppblåsbare flamingoer og pizzaer – men uten riktig merking, er det rett og slett ikke trygt.

Det lille merket som gjør stor forskjell
Et CE-merke er kanskje ikke like synlig som fargene og glitteret på vannleken – men det er langt viktigere.

Når flamingoen er laget i tråd med sikkerhetsstandarden, kan du senke skuldrene litt mer. Og om uhellet først skulle være ute, kan det faktisk gjøre hele forskjellen.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se hva som skjer En oppvasketablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller i oppvaskmaskinen. Men visste du at en oppvasketablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?