Sommeren er her.
I tillegg til at solen skinner, er det meldt ekstremt varmt i Norge for tiden. I denne forbindelse dukker det opp diverse problemer, og et av de største er søvn om natten.
Mange har problemer med å sovne om kvelden når svetten drypper fra pannen – og det er forståelig. Det viser seg imidlertid at mange selv bidrar til høyere temperatur fordi de gjør en vanlig feil.
Det skriver AS.
Åpen eller lukket?
Ett spørsmål dukker opp ofte.
Skal vinduet være åpent eller lukket når solen steker og soverommet føles som en ovn?
Den vanlige antagelsen er at frisk luft hjelper, og at det å åpne vinduer kan skape trekk og kjølighet. Det høres logisk ut, men ifølge eksperter er det ikke nødvendigvis det beste valget.
Ekspertenes anbefalinger
Forskere fra Johannes Gutenberg-universitetet i Mainz har undersøkt konsekvensene av støy i forbindelse med varme netter.
De konkluderer med at det i mange tilfeller kan være bedre å holde vinduene lukket – ikke på grunn av varmen, men på grunn av støyen.
Trafikkstøy fra motorveier og travle bygater kan spesielt ha en negativ innvirkning på kroppen. Når vi sover med bakgrunnsstøy, øker nivåene av stresshormonet kortisol, noe som kan ha både fysiske og mentale konsekvenser.
Et forhøyet kortisolnivå kan svekke immunforsvaret, noe som på lang sikt øker risikoen for sykdom.
Alternativer til åpne vinduer
I stedet for å sove med åpne vinduer, peker ekspertene på andre løsninger.
Klimaanlegg og vifter kan regulere temperaturen effektivt uten å invitere bylydene inn på soverommet.
For de som ikke har tilgang til klimaanlegg, kan blendingsgardiner, våte kluter og skygge på dagtid utgjøre en betydelig forskjell.
Det kan være en utfordring å holde hodet kaldt – både bokstavelig og billedlig talt – når varmen virkelig setter inn, men nå har du en litt bedre forståelse av hvordan du skal håndtere det.