Her er 5 helseproblemer du kan få av å sitte hele dagen på jobb: Og hva du kan gjøre med det

21/09/2023 16:30

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En stillesittende livsstil er rett og slett ikke bra for helsen vår, og med en voksen i gjennomsnittlig arbeidsalder som bruker 9,5 timer om dagen på baksiden, er det på høy tid for forandring.

Mange av oss sitter ned altfor lenge, med ny forskning som advarer oss om at å gjøre det i mange timer om dagen kan «raskt» øke risikoen for demens.

Enten det er fra å jobbe, se på TV eller leke på telefonen, har alle som sitter i ti timer åtte prosent større sannsynlighet for å utvikle demens enn de som sitter ni timer om dagen.

Hvis du blir sittende regelmessig i 12 timer om gangen, var det svimlende 63 prosent mer sannsynlig å utvikle tilstanden, ifølge forskere ved USC og University of Arizona.

British Heart Foundation sier at voksne i arbeidsfør alder bruker i gjennomsnitt 9,5 timer i stillesittende tid om dagen, men dette øker til ti timer om dagen eller mer mellom 65 og 74 år, og 11 timer for de over 75 år.

Studien, som ble publisert i Journal of the American Medical Association (JAMA), legger ytterligere vekt på sammenhengen mellom sittende og sykdom, som har vært kjent siden 1950-tallet.

Gjennom årene har inaktivitet vært knyttet til hjertesykdom, dårlig mental helse, diabetes og en generell risiko for å dø ung. NHS sier å sitte for lenge kan bremse stoffskiftet, noe som påvirker kroppens evne til å bryte ned fett samt regulere blodsukker og blodtrykk.

Så med alt dette i bakhodet, bør vi virkelig stå hele dagen i stedet for å sitte, er det bedre for oss? Vel, det er dessverre ikke så enkelt. Som mennesker er vi heller ikke laget for å stå hele dagen. Vi er ment å gå rundt og være aktive.

Men det passer ikke – bokstavelig talt – med mange av våre skrivebordsbaserte jobber. Så i et forsøk på å finne ut hva som er det beste å gjøre, la oss først ta en titt på hva langvarig sitte og stå faktisk gjør med kroppen:

Fem ting å sitte hele dagen kan gjøre med deg:

Svake bein og setemuskler

Ved å sitte hele dagen, gjør ikke musklene i underkroppen noe for å holde deg oppe. Disse musklene begynner deretter å svekkes, noe som gjør det mer sannsynlig at du blir skadet.

Gå opp i vekt

Å sitte stille hele dagen hemmer kroppens evne til å behandle fett og sukker. En studie fant at folk som bruker mer tid på å sitte enn vanlig, gikk opp mer i vekt rundt midten, som er det farligste stedet å lagre fett.

Dårlig rygg og stramme hofter

Hvis du sitter hele dagen, vil hoftene og ryggen lide. Sittende fører til at hoftebøyerne forkortes, og sittestillingen skader ryggen hvis du har dårlig holdning, noe som forårsaker kompresjon på skivene i ryggraden.

Kreftrisiko

Selv om det er langt fra bevist, har nye studier antydet at langvarig sittestilling kan øke risikoen for visse typer kreft, inkludert livmor-, lunge- og tykktarmskreft.

Angst og depresjon

Studier har funnet at depresjon og angst har en tendens til å være høyere hos personer som sitter mest. Dette antas å skyldes den rene mangelen på bevegelse, som kan dempes med regelmessig trening når du er fri fra hjemmekontoret.

Fem ting å stå hele dagen kan gjøre med deg:

Blir sliten

Å stå åtte timer om dagen i én stilling er dårlig for deg, da det får hjertefrekvensen og blodtrykket til å stige. Å stå krever mer innsats enn å sitte, så tretthet kan sette inn som kan gjøre det vanskeligere å konsentrere seg og være produktiv.

Ryggsmerter

Å stå hele dagen kan påvirke ryggen. Det økte trykket på ryggraden kan få korsryggmusklene til å stramme seg og krampe, noe som fører til smerte.

Økt risiko for dyp venetrombose (DVT)

Langvarig stående kan forårsake blodpropp i bena. Hvis bena dine allerede har utilstrekkelig blodstrøm, kan det å stå i lengre perioder ha nøyaktig samme effekt som å sitte for lenge.

Åreknuter

Å stå for mye kan føre til venøs insuffisiens, som fører til at venene hovner opp og holder seg fylt med blod. Dette er fordi hjertet må jobbe hardere for å pumpe blodet tilbake til hjertet og lungene, og kjemper mot tyngdekraften mens det gjør det.

Såre føtter

Det er mangel på blodstrøm som gjør at musklene lettere blir slitne og forårsaker smerter i føtter, ben, rygg og nakke. Å holde kroppen i stående stilling krever muskelanstrengelse samtidig som blodtilførselen til disse musklene reduseres.

Hva kan man gjøre?

Med alt det ovennevnte i betraktning, er det tydelig hvor viktig det er å finne den rette balansen mellom å sitte og stå når du må være på en arbeidsstasjon i åtte timer av gangen.

Å sitte hele dagen er veldig dårlig for oss, det samme er å stå. Det vi trenger å gjøre er å finne en mellomting, og tillate flere pauser uten å ha skyldfølelse for å være lat eller ikke få nok mosjon.

Til syvende og sist er eksperter enige om at det generelt er bedre å stå på jobb enn å sitte.

Men du må overvåke hvor mye du står i løpet av dagen. Å bruke en sitte-stå-pult på jobben kan bidra til å lindre rygg- og nakkesmerter, redusere stigninger i blodsukkeret og forbedre blodsirkulasjonen.

Et stående skrivebord, er generelt en god idé – men det er viktig å bryte dette opp med perioder med sittende, for eksempel når du er på lunsjpausen, eller kanskje en time eller to i løpet av dagen.

Når folk synes det er ubehagelig å jobbe ved et stående skrivebord, skyldes dette ofte at kroppen ikke er vant til å bruke kjernemuskulaturen over så lang tid. Derfor er det best å veksle mellom å sitte og stå til du kan akklimatisere deg til å stå uten at det tar så mye på kroppen.