Her er 5 hobbyer som kan være bra for helsen din

02/11/2023 19:00

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Stillesittende hobbyer er sunnere enn du kanskje tror. Se her hvorfor det er en veldig god idé å forsvinne inn i din egen verden med en pensel, strikkepinner eller en god bok.

En hobby trenger ikke nødvendigvis å få deg til å svette og få opp pulsen for å være sunn.

Det er selvfølgelig sunt å trene kroppen fysisk, men det samme er å ha en hobby hvor du forsvinner inn i din egen verden, forklarer stressforsker og professor Anette Harris:

"Det er ikke nødvendigvis viktig å slappe av for å stresse ned, men å "slå av". Og ved å ha hobbyer som vi er opptatt med, skjer dette automatisk. Når vi slår av fra det som stresser oss, gir vi hjernen og kroppens evne til å redusere stressresponsen."

Å fordype seg i en hobby har derfor en positiv effekt på helsen vår fordi det blant annet kan bidra til å redusere stress. Og når vi lærer noe nytt, som et nytt språk eller et avansert strikkemønster, er det også en annen viktig sidegevinst med tanke på mental helse.

"Når vi starter på noe nytt gir det oss muligheten til å lære å mestre noe, og dette er en faktor som er helt sentral når det gjelder å håndtere stress. Vi vet at hjelpeløshet og håpløshet lett kan føre oss inn i en negativ spiral, vi vet at hjelpeløshet og håpløshet lett kan føre oss inn i en negativ spiral, hvor vi opplever at problemene bare vokser. Men når vi har en følelse av å mestre noe, får vi et positivt løft – og denne energien og optimismen kan vi ta med oss ​​til andre arenaer i livet vårt.» sier Anette Harris.

1. Lese

Du har kanskje kjent på følelsen av at stresset gir seg når du forsvinner inn i en god bok. Men visste du at det å lese bøker faktisk kan senke både blodtrykket og pulsen? Forskere har funnet ut at bare seks minutter med en god skjønnlitterær bok kan redusere stress med 68 prosent. Når du gjør deg komfortabel i lenestolen og leser, trener du også hjernen. Og jo eldre vi blir, jo viktigere er det å trene hjernen.

Lesing kan også redusere symptomer på depresjon, og kanskje også bremse utviklingen av demens. Og lesing er også med på å gjøre oss mer empatiske. Når du leser om kvelden forbereder du også kroppen på å slå seg til ro og sove, og sover du bedre vil de gode helseeffektene bare øke. Har du lyst kan du legge fra deg den spennende boka og sovne i tide.

2. Male

Begynne å male. Og å sette seg ned med en børste, senke skuldrene og fokusere på det du gjør med børsten kan være en fin måte å stresse ned på. Fargebøker for voksne kan være et godt alternativ. Når du maler og dermed reduserer stress, får du en mer optimal regulering av stresshormonet kortisol i kroppen, noe som er positivt, da høyt stress over lang tid kan ha uheldige effekter på helsen.

Når du maler og skaper noe i ditt eget tempo, får du også ro og glede, og maling kan være en abstrakt måte å bearbeide følelser på. I tillegg er det bevist at ved å utforske din egen kreativitet kan du ha en enda mer optimistisk tilnærming til livet.

Foto: Shutterstock

3. Strikke

Noen opplever den ultimate gleden når de legger et nøste med garn i fanget, tar tak i strikkepinnene og forsvinner inn i en verden av masker. Strikking lar deg slappe av og redusere stress, som potensielt kan senke blodtrykket, forhindre symptomer på depresjon og angst, redusere risikoen for demens og ta tankene bort fra kroniske smerter.

Og følelsen av kontroll og fremgang frigjør også dopamin, også kjent som lykkehormonet. Du får rett og slett mye for pengene: strikking kan gjøre deg glad! Selv om du strikker alene, har det også vist seg at strikking kan redusere følelsen av ensomhet og isolasjon.

4. Lær et språk

Har du utsett å pusse opp litt spansk du kan, eller kanskje drømmer du om å lære et helt nytt språk? Så gjør det nå! Å lære et nytt språk kan fyre opp hjernecellene dine og forbedre din mentale helse, noe som kan få deg til å føle deg glad oftere.

Hjernen din jobber på høyt trykk når den tygger på spennende ord, grammatikk og syntaks. Hodet kribler av glede når ny kunnskap kommer og nye koblinger knyttes i hjernen. Det kan også gi deg bedre hukommelse. Forskerne er ikke helt sikre på hvorfor, men personer som snakker flere språk viser også tegn på demens fire år senere enn andre.

5. Syng

Endorfinene, lykkehormonene, stiger kraftig når vi synger, noe som igjen kan gi deg positive følelser og faktisk endre smerteopplevelsen. Det viser seg at folk føler seg mer avslappet etter å ha sunget noen vers. Du får effekten enten du synger i dusjen eller i kor.

Å synge jager rett og slett stresset vekk (så lenge vi ikke opptrer foran publikum og får sceneskrekk...). Noen studier viser også at sang kan redusere snorking. Tross alt kan dette muligens redusere stress hos den som sover ved siden av deg også. Det er i hvert fall ikke farlig å teste det.