Her er forskjellen på mandariner og klementiner

25/11/2023 09:00

Emma Sletta

Livsstil
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
De smaker godt, men hva er egentlig forskjellen?

Vi spiser mye av dem i førjulstiden. Men er det egentlig klementiner eller mandariner du har i skålen hjemme?

Til tross for likhetene er disse fruktene ikke identiske, og Bundeszentrum für Ernährung (BZfE) har fordypet seg i forskjellene mellom de to.

Det skriver Grenzecho.

Mandarin har blitt dyrket i Kina i mer enn 3000 år, mens klementin er et relativt nyere tilskudd til sitrusfamilien. Den ble opprettet for rundt 100 år siden, og er et kors av mandarin og appelsin.

En av de mest åpenbare forskjellene mellom de to ligger i smaken. Klementinen er oftest søtere, mens mandarinen er mer aromatisk, ifølge ernæringseksperter.

Ved en nærmere titt avslører utseendet på fruktene også forskjeller.

Klementiner er litt mindre og har et tykkere skall sammenlignet med mandariner. Det tykkere skallet betyr at klementiner kan holde seg friske lenger. På den annen side har mandariner fordelen at deres tynnere skall gjør dem lettere å skrelle.

En annen forskjell er fargen. På en mandarin er skallet litt mørkere og mer oransje i fargen enn klementinen, opplyser Skælskør Orchard.

Tips for valg og oppbevaring

Når du går til supermarkedet for å kjøpe en av disse sitrusfrukter, er det et viktig tips: Unngå de med et større "hulrom" mellom skallet og massen. Dette, ifølge BZfE, indikerer at mandarin eller klementin kan ha blitt lagret for lenge og derfor kan ha mistet noe av sin friskhet.

Denne vinteren, når du graver fingrene ned i den oransje bollen som lukter jul, er det verdt å huske forskjellene mellom mandariner og klementiner. Selv om de kan være like, har de sine unike egenskaper som kan påvirke smak, utseende og til og med holdbarhet.