Her er grunnen: Derfor tisser du mer når det er kaldt ute

16/11/22 07:57

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mange tisser faktisk mer når det er kaldt ute.

Mange tror kanskje at det er grunn til bekymring når man plutselig løper på toalettet flere ganger på en dag enn vanlig.

Men i de fleste tilfeller er det ingen grunn til bekymring, da været faktisk kan være god grunn til de mange toalettbesøkene.

Men hvis du er bekymret for helsen din, bør du definitivt snakke med legen din om problemene hvis du er redd for at noe ikke er riktig.

Hvis du er nysgjerrig på hvorfor du tisser oftere i vintermånedene, mener eksperter at det er forårsaket av noe som kalles «kald diurese».

Det skriver Mirror.

Men hva er kald diurese, og er det derfor vi tisser mer i kaldt vær?

Hva er kald diurese?

Kald diurese er kroppens måte å holde på varmen når den føler at du kan være i fare for hypotermi.

Normalt, når blod passerer gjennom vener nær huden vår, avkjøler den ytre temperaturen blodet, som deretter beveger seg gjennom kroppen vår og senker kjernetemperaturen.

For å unngå dette, trekker kroppen blodkar og kapillærer i ekstremiteter som fingre, tær, ører og nese, slik at mindre blod kan strømme gjennom disse områdene.

Men nå er det mindre plass, selv om vi fortsatt har samme mengde blod, så blodtrykket vårt stiger.

Det antas at for å unngå høyt blodtrykk, men holde oss varme, klemmer kroppene våre den lille mengden vann i blodet for å gjenopprette det trykket, ifølge ScienceABC.

Når blodtrykket stiger, reduseres et antidiuretisk hormon, som signaliserer nyrene for å trekke ut dette vannet fra blodet og lagre det i blæren, noe som får oss til å føle trang til å urinere.

En full blære fører også til varmetap, så kroppene våre vil prøve å eliminere denne ekstra kjøleribben så snart som mulig.

En ung kvinne innså den forferdelige sannheten da hun så ned på undertøyet sitt.
Tre bestevenner gjorde et lite klassisk dørtriks, men det hele endte tragisk da de valgte feil hus å gjøre det på.