Her er grunnen til at du våkner klokken 4 om morgenen

18/01/2024 10:00

Sofie

Livsstil
Foto: YouTube
Foto: YouTube
En ekspert har nå avslørt hvorfor du våkner tidlig i ny og ne.

Mange opplever å våkne midt på natten, noe som kan skyldes flere faktorer som blått lys, angst og dårlig kosthold, og nå har en ekspert pekt på hva som kan være årsaken til nettopp det.

Det skriver Santemagazine.

Tenk deg at det er midnatt og du plutselig våkner og ser på klokken. Klokken viser fire om morgenen – som er et tidspunkt man ofte våkner til.

"Etter 4-5 timers søvn blir søvnen vår mindre dyp og vi våkner lettere i denne fasen", forklarer Lisa Artis fra The Sleep Charity.

Hvis du gikk til sengs rundt 23.00 er det vanlig å våkne kl 04.00. Lisa Artis peker på hormoner som en viktig faktor i søvnmønsteret vårt:

"Søvnen vår reguleres av en indre klokke kjent som døgnrytmen og styres av hormonene melatonin og kortisol. Melatonin fremmer søvn, mens kortisol holder oss våkne."

Hun anbefaler rolige aktiviteter før sengetid, som lesing eller pusteøvelser for å unngå å våkne for tidlig om morgenen.

For bedre søvnkvalitet anbefaler hun å unngå mobiltelefoner før sengetid. "Blått lys fra skjermer kan hemme produksjonen av melatonin. Prøv å unngå elektroniske skjermer minst to timer før sengetid eller bruk blålysfiltre. Lad gjerne enhetene dine i et annet rom."

Når det gjelder kosthold, understreker hun viktigheten av sunne valg: "En diett med mye sukker og raffinerte karbohydrater kan rote med blodsukkeret og vekke deg om natten. Spis i stedet proteinrik og magnesiumrik mat som hardkokte egg, cottage cheese, gresskarfrø, spinat, mørk sjokolade, cashewnøtter, kylling eller kalkun."

Hun anbefaler også å begrense væskeinntaket før sengetid for å unngå toalettturer midt på natten.