Her er hvorfor du føler deg mer sliten om sommeren

12/07/2023 20:30

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Vi tenker ofte på sommermånedene som "avslappende" - en unnskyldning for å hvile, lade opp og ta en sårt tiltrengt ferie.

Men sommermånedene kan også by på ekstremt mye aktivitet, da mange av oss glir rundt fra festivaler til grilling og piknik – og ikke minst drinker etter jobb.

Når vi prøver å få mest mulig ut av å nyte det gode været, er det ikke rart at mange av oss begynner å føle oss litt visne.

Kate Bithell, sykepleier ved den private rehabiliteringsklinikken Delamere, forklarte hvorfor vi får denne utbrentheten, hva vi skal unngå for å spare energi, og når noe mer alvorlig kan skje.

"Selv om sommeren ofte blir hyllet som en sesong for hvile og avslapning, kan vi ofte finne oss selv å føle det motsatte, og det er flere grunner til hvorfor," sa Kate.

Mens fokuset ditt kan være på de mange morsomme aktivitetene du har planlagt for sommersesongen, kan en mer permanent del av livet ditt være skyld i sesongmessig tretthet.

Det skriver The Sun.

Jepp, du gjettet riktig - det er jobben din.

"Du har kanskje lagt merke til at nå er sommeren i full gang, kolleger har en tendens til å være borte fra kontoret litt mer enn vanlig, festivaler, treffe venner og ta sårt tiltrengte ferier, noe som betyr at du må gi det et ekstra skall på jobben og legge mye til din allerede hektiske gjøremålsliste. Dette kan føre til utbrenthet," sier Kate.

Kate sa også at det ikke bare er arbeid, men også våre personlige liv som kan bidra til at vi føler oss slitne og utbrente.

"Når været er varmere i sommermånedene, liker mange av oss å bruke tid på å få mest mulig ut av det før høsten setter inn, enten det er å grille, nyte en drink i en hage, eller bare tilbringe tid med venner eller kjære," sa hun.

"Du kan også legge unødvendig press på deg selv for å gjøre så mye som mulig," la Kate til.

Her er noe av det som kan tyde på at du "opplever sommerutbrenthet":

1. Du føler deg uengasjert
Hvis kalenderen din er full av spennende planer i sommer, men du finner deg selv uengasjert, tilbaketrukket eller ikke begeistret for utsiktene til dem, kan det være et tegn på at du er på vei mot utbrenthet, ifølge Kate.

Hvis du føler deg uinteressert i arbeidet ditt eller tar lengre tid å fullføre oppgaver enn du normalt ville, kan dette være et annet tegn.

2. Du føler deg utmattet
Stress, økt arbeidsmengde eller en travel timeplan om sommeren kan alle føre til at du bare føler deg utmattet - dette kan være tydelig både fysisk og følelsesmessig.

Du kan begynne å føle mangel på fysisk energi, men du kan også utvikle en følelse av å være følelsesmessig drenert og utarmet.

Et vanlig tegn på utmattelse er mangelen på motivasjon til å komme seg ut av sengen om morgenen eller at hverdagen blir mer utfordrende enn vanlig. Du bør holde øye med dette, da utmattelse og ekstrem tretthet kan føre til sykdom og redusert immunitet mot forkjølelse eller influensa.

3. Du er mer irritabel eller følsom enn vanlig
Et annet tegn på at du kan slite med utbrenthet er å føle deg mer irritabel eller følsom enn vanlig, dette kan vise seg som aggresjon mot familie, venner og kolleger.

Mens alle opplever noen negative følelser fra tid til annen, er det viktig å gjenkjenne når disse følelsene blir uvanlige.

Hva kan du gjøre for å unngå sommerens utbrenthet?

Det er et par ting du kan gjøre for å holde energilagrene oppe i sommer. Selv om det er viktig å tilbringe tid med venner og familie og nyte aktivitetene du har planlagt, er det like viktig å ta litt tid til å stoppe opp og slappe av.

Dette betyr ikke bare å dra på ferie. Hvis du er den typen person som liker å holde seg opptatt, må du sørge for at du planlegger mindre anstrengende aktiviteter rundt dine travle dager, for eksempel å ligge i solen med venner og familie eller gå turer.

Å stenge helt for jobb mens du er på ferie er et must hvis du føler deg sliten. Du vil sørge for at du bruker denne sårt tiltrengte fritiden til å slappe av og lade opp batteriene.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.