Én hvitløksfedd om dagen? Dette kan skje med kroppen din.
Akkurat nå leser andre
En simulering har løftet frem hvorfor det å spise rå hvitløk hver dag kan være en skikkelig «naturmedisinbombe» for helsen.
Internett prøver stadig å overbevise oss om nye proteinshaker eller supermatvarer vi bør teste for å holde oss friske – men rå hvitløk har faktisk vært brukt til medisinske formål i hundrevis av år. Det skriver LadBible.
Bruker du bare et par minutter på Instagram eller TikTok i dag, ser du fort at noen sverger til «kjøttetende dietter» – som blant annet Leverkongens kone, som spiser store mengder testikler – mens andre foretrekker et vegansk kosthold fylt med næringsrike grønnsaker. Realiteten er nok at svaret ligger et sted midt imellom, og at det å unngå ultraprosessert mat også er en god måte å ta vare på kroppen på.
Leger har lenge lovprist naturlige supermatvarer. Ingefær og chiafrø er særlig populære blant dagens helseinfluensere, enten det er i form av en ingefærshot om morgenen eller et dryss chiafrø over frokosten.
Nå har også hvitløk – som nærmest er universelt elsket sammen med brød, pasta eller kjøtt – fått en ny oppblomstring i helsesammenheng.
Les også
Det hevdes at det å spise rå hvitløk på tom mage kan ha flere helsefordeler. Dette ble nylig omtalt i en simulering fra YouTube-kontoen Untold Healing.
I videoen heter det:
«Ett fedd rå hvitløk på tom mage er som en naturmedisinbombe. Det styrker immunforsvaret og kan hjelpe deg å bekjempe forkjølelse og infeksjoner raskere. Hjertet ditt elsker det også.»
Videre påstår videoen at hvitløk kan senke blodtrykket, redusere «dårlig» kolesterol og forbedre blodstrømmen. Den beskrives som et naturlig antibiotikum, et betennelsesdempende middel og en avgiftende ingrediens – alt i ett lite fedd.
Videoen nevner også den åpenbare ulempen:
Les også
«Ja, pusten din vil lukte – men trikset er å tygge persille, drikke sitronvann eller spise frokost etterpå for å nøytralisere lukten.»
Selv om man ikke alltid bør ta helseråd fra korte YouTube-videoer for god fisk, finnes det forskning som antyder at rå hvitløk faktisk kan gi et helseløft for mange.
Hvitløk inneholder blant annet allicin, og enkelte studier tyder på at dette kan støtte immunforsvarets funksjon.
Talsperson for British Dietitian Association og barneernæringsfysiolog Bahee Van de Bor sa til BBC:
«Rå hvitløk er kjent for sitt høye innhold av allicin, en svovelforbindelse som er knyttet til flere helsefordeler. Det er absolutt bra for oss.»
Les også
Hun forklarte også at hvitløk både gir en rekke essensielle næringsstoffer og fungerer som en god kilde til prebiotisk fiber, som er viktig for å gi næring til de gunstige bakteriene i tarmen. Disse bakteriene er avhengige av slik fiber for å trives og opprettholde god fordøyelseshelse.
Samtidig er det verdt å merke seg at hvitløk kan gi mageplager for noen. Van de Bor advarer spesielt personer med IBS:
«Dessverre kan hvitløk være en utløsende faktor for enkelte, særlig de med IBS. Derfor er det viktig å finne sitt eget toleransenivå.»
Hun anbefalte blant annet hvitløksinfuserte oljer i matlaging for å redusere risikoen for symptomer, men påpekte at olje som regel inneholder mindre allicin – stoffet som står bak mange av hvitløkens helsefordeler.
Så hvis du vil prøve rå hvitløk som en del av kostholdet ditt, kan det være lurt å starte forsiktig – og sørge for å ha tannkrem og tyggegummi i nærheten.