Hvor mange glass vin er for mye sammen med barna?

27/12/2017 12:31

Anniken Hauge

Livsstil
I jula drikker vi ofte mer enn vi gjør til vanlig. Men hvor mye er det egentlig greit å drikke i samvær med barna?

Det er viktig å kose seg i jula.

Samtidig må man huske på at barn liker best at du som forelder oppfører deg som du pleier – barn er som kjent svært oppmerksomme på eventuelle endringer i foreldrenes oppførsel.

Kari Lossius, klinikkdirektør ved Bergensklinikkene, forteller til NRK at barn merker med en gang at foreldrene blir annerledes, og at det derfor er din egen atferd som avgjør hvor det er greit at du drikker sammen med familien. 

Lossius er ekspert på avhengighet og understreker at hun ikke mener at man aldri skal drikke alkohol med barn til stede:

- Det er virkningen som er problemet, ikke selve glasset med vin. Hvis du som voksen oppfører deg skikkelig, så er det helt greit å ta et glass i ny og ne, forteller hun.

Klinikksjefen har videre et bud på hvor mange enheter alkohol som er nok i samvær med barn:

- To til tre glass vin for en dame i løpet av hele kvelden, og tre til fire glass for en mann er mer enn nok. Dette er selvfølgelig gjennomsnittlig, noen tåler mindre enn dette. Tenk adferd, og stopp med en gang hvis ungene kommenterer at du endrer deg, advarer Lossius.

Husk at julen også skal være ferie for de minste. Ferier kan være spesielt belastende for barn som lever i familier hvor de voksne drikker mye.

Organisasjonen Av og til, som er en alkovettorganisasjon, har følgende 3 råd til foreldre om julefeiring, alkohol og barn:

1. Bruk alkovett. 
Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye du skal drikke, når det er barn til stede.

2. Husk på barna. 
De merker ofte en endring i oppførselen din når du har drukket alkohol, og det skjer raskere enn du selv tror. Når du drikker alkohol, kan det være vanskelig å bedømme når det går fra å være trivelig til utrivelig for barna. Barn liker ikke å se at foreldrene er ruspåvirket, selv ikke en sjelden gang. Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier.

3. Ta praten.  
Snakk om alkohol med barna dine når du føler at de er klare for det. Gjør alkohol til et 'ufarlig' og naturlig tema.

Les også: Har du opplevd en plutselig økning i bilforsikringen? Dette er grunnen