Hvorfor bruker evolusjonen energi på testikler – men gir oss en meningsløs hake?

08/07/2025 22:02

Martine

LIVSSTIL
Foto: AKKHARAT JARUSILAWONG / Shutterstock.com
Evolusjonen har formet oss med presisjon. Men hva er egentlig meningen med haka vår?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Tenk deg at kroppen din er et puslespill satt sammen over fire milliarder år. Det meste har sin plass og sin grunn – men noen biter virker bare ikke å passe inn.

Ifølge en artikkel hos Popular Science har forskere greid å nøste opp i noen av kroppens evolusjonsgåter – og testikler har fått sin naturlige forklaring.

Men det er fortsatt én ting ved oss mennesker ingen skjønner: Hvorfor i all verden har vi en hake, som ingen andre dyr har?

Testiklene våre gir faktisk mening
Evolusjonen er ikke tilfeldig – den bygger på milliarder av år med små endringer.

Når forskere sammenligner arter, kan de se mønstre som gjentar seg. Et godt eksempel er testikkelstørrelse hos aper.

Noen, som colobus-apen, har små testikler fordi de lever med ett harem.

Andre, som makaken, konkurrerer med mange hanner om å gjøre hunnene gravide – og derfor har de enorme testikler, fulle av sædceller klare for kampen.

Det samme mønsteret gjelder mange dyr: Promiskuøse arter har store baller. Trofaste, monogame arter har små. Mennesket? Vi havner et sted midt imellom.

Delfiner, gorillaer og en testikkelkamp du ikke visste fantes
Gorillaer har små testikler, for de holder haremet sitt tett og kontrollert.

Sjimpanser og bonoboer, derimot, har store testikler – de driver nemlig med masseparinger. Og delfiner? De knuser alle rekorder.

Spinnerdelfiner har testikler som utgjør 4 % av kroppsvekta deres! Det tilsvarer at en voksen mann skulle gått rundt med testikler på tre kilo.

Alt dette gir biologene en fin mulighet til å sammenligne arter, finne mønstre og forstå hvorfor kroppen vår ser ut som den gjør. Testikler, i hvert fall, følger logiske spor.

Men hva med haka?
Når det gjelder haka, står forskerne rett og slett fast. Den har ingen åpenbar funksjon.

Noen mener den styrket kjeven da vi var huleboere. Andre tror den hjalp skjegget å synes bedre.

En tredje teori? At den bare er et ubrukelig biprodukt av at vi begynte å lage mykere mat. Og det verste: Ingen andre pattedyr har den. Ikke en gang neandertalerne.

Dermed kan ikke forskerne bruke sammenligning for å teste hypoteser – noe som gjør haka til en evolusjonær gåte uten løsning.

Noe i kroppen vår vil kanskje aldri gi mening
Testikkelstørrelse? Krysses av. Men haka forblir et biologisk mysterium. Kanskje ikke alt i menneskekroppen er ment å forstås. Kanskje haka rett og slett bare… ble sånn.

Læs også:

Hva brukes det tredje rommet i vaskemaskinen din til? Få vet det, men her er svaret Vi vasker alle klær, men det viser seg at mange av oss plasserer vaskemiddelet feil i maskinens rom. Det største mysteriet er imidlertid det tredje rommet. Hva brukes det til? Her får du svaret:
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.