I kveld lyser aprilnatten opp av årets første vårfullmåne – kjent som “Pink Moon”. Navnet kan kanskje få deg til å tro at månen blir rosa i kveld, men sannheten er litt mer jordnær – og minst like fascinerende.
En liten måne langt, langt unna
Det som gjør nattens måne enda mer spesiell, er at den også er det astronomene kaller en “micromoon” – altså det motsatte av en supermåne.
Månen er på sitt fjerneste punkt fra jorden i sin bane, noe som gjør at den ser litt mindre ut på himmelen enn vanlig.
Det er ikke nødvendigvis noe du legger merke til med det blotte øye, men det gir månen et ekstra mystisk preg – spesielt når den henger lavt over horisonten.
Du kan se fullmånen stige opp over horisonten rett etter solnedgang i kveld, lørdag 12. april, og den vil lyse sterkest gjennom natten og til morgentimene søndag.
Hvis du er i Norge og har klart vær, er sjansene gode for å få et skikkelig måneskinns-show.
Men månen får ikke skinne alene. Hvis du kikker ekstra nøye, kan du også få øye på Spica, den klareste stjernen i stjernetegnet Jomfruen. Den vil stå som en liten prikk nær fullmånen og gi kveldens himmel et lite dryss av stjernemagi.
Hvorfor kalles det “Pink Moon”?
Nei, månen blir ikke faktisk rosa.
Navnet stammer fra phlox subulata, også kjent som rosa mosefloks – en plante som blomstrer tidlig om våren i Nord-Amerika.
Navnet “Pink Moon” ble brukt av de nordamerikanske urfolkene for å markere starten på våren og forbindes i dag med den første fullmånen etter vårjevndøgn.
Et gyllent glimt av vår
Selv om månen ikke lyser rosa, kan du fortsatt se den i gyldne eller lyserosa toner når den står lavt på himmelen.
Det skyldes lysbrytning gjennom jordas atmosfære – det samme som gir oss røde solnedganger.
Så kle på deg, gå ut og se opp – kanskje blir du belønnet med en stille, vakker og litt magisk aprilkveld.