En rykende kopp kaffe er både deilig og oppkvikkende. Men det er en viss type kaffe du bør unngå – fordi det kan føre til alvorlige sykdommer.
Akkurat nå leser andre
Kaffe, pulverkaffe, automatkaffe, traktekaffe eller pressekaffe. Med eller uten melk. Kanskje med en sukkerbit?
Å drikke dagens første kopp kaffe er en magisk følelse. Kanskje du tar det til frokost hjemme eller når du kommer på jobb.
Kaffe har positive fordeler som å sette deg i godt humør og føle deg mer energisk. Kaffe kan også bidra til et sosialt fellesskap, for eksempel ved å møtes over en kopp hjemme hos en nabo eller på kafferommet på jobben.
Men det er én type kaffe du bør unngå – kaffe fra kaffemaskiner. Det mener forskere ved Uppsala universitet og Chalmers tekniska universitet, skriver Forskning.se.
Les også
«Gitt hvor mye kaffe som drikkes på svenske arbeidsplasser, ønsket vi å finne ut hva nivået av kolesterolsenkende stoffer er i den kaffen,» sier David Iggman, førsteamanuensis og forsker ved Institutt for folkehelse- og omsorgsvitenskap ved Uppsala universitet.
Så hvorfor er automatisk kaffe dårlig? Den inneholder mye høyere nivåer av kolesterolsenkende stoffer enn brygget kaffe. I en vanlig kaffetrakter filtreres disse stoffene ut med papirfiltre.
«Det er klart at ikke alle kaffemaskiner klarer å filtrere dem ut.»
Det er den beste kaffen å drikke
Kolesterolsenkende stoffer kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Studien undersøkte hvilken type kaffe som er best for stordrikkere.
«Flertallet av kaffeprøvene inneholdt nivåer som potensielt kunne påvirke kaffedrikkeres blodlipider og fremtidig risiko for hjerte- og karsykdommer. For storforbrukere som drikker kaffe hver dag, er det klart at traktekaffe eller annen godt filtrert kaffe er å foretrekke.»
For å vite mer om risikoen for hjerte- og karsykdommer, må det gjennomføres en studie der folk kan delta.
«For nøyaktig å fastslå effekten på blodlipider, må vi gjennomføre en kontrollert studie på forsøkspersoner som har lov til å drikke kaffen,» sier David Iggman.