Ikke all kaffe er like sunn – ekspertene advarer mot denne typen

13/04/2025 12:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
En rykende kopp kaffe er både deilig og oppkvikkende. Men det er en viss type kaffe du bør unngå – fordi det kan føre til alvorlige sykdommer.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Kaffe, pulverkaffe, automatkaffe, traktekaffe eller pressekaffe. Med eller uten melk. Kanskje med en sukkerbit?

Å drikke dagens første kopp kaffe er en magisk følelse. Kanskje du tar det til frokost hjemme eller når du kommer på jobb.

Kaffe har positive fordeler som å sette deg i godt humør og føle deg mer energisk. Kaffe kan også bidra til et sosialt fellesskap, for eksempel ved å møtes over en kopp hjemme hos en nabo eller på kafferommet på jobben.

Men det er én type kaffe du bør unngå – kaffe fra kaffemaskiner. Det mener forskere ved Uppsala universitet og Chalmers tekniska universitet, skriver Forskning.se.

"Gitt hvor mye kaffe som drikkes på svenske arbeidsplasser, ønsket vi å finne ut hva nivået av kolesterolsenkende stoffer er i den kaffen," sier David Iggman, førsteamanuensis og forsker ved Institutt for folkehelse- og omsorgsvitenskap ved Uppsala universitet.

Så hvorfor er automatisk kaffe dårlig? Den inneholder mye høyere nivåer av kolesterolsenkende stoffer enn brygget kaffe. I en vanlig kaffetrakter filtreres disse stoffene ut med papirfiltre.

"Det er klart at ikke alle kaffemaskiner klarer å filtrere dem ut."

Det er den beste kaffen å drikke

Kolesterolsenkende stoffer kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Studien undersøkte hvilken type kaffe som er best for stordrikkere.

"Flertallet av kaffeprøvene inneholdt nivåer som potensielt kunne påvirke kaffedrikkeres blodlipider og fremtidig risiko for hjerte- og karsykdommer. For storforbrukere som drikker kaffe hver dag, er det klart at traktekaffe eller annen godt filtrert kaffe er å foretrekke."

For å vite mer om risikoen for hjerte- og karsykdommer, må det gjennomføres en studie der folk kan delta.

"For nøyaktig å fastslå effekten på blodlipider, må vi gjennomføre en kontrollert studie på forsøkspersoner som har lov til å drikke kaffen," sier David Iggman.