Forside LIVSSTIL Ikke kast det i søpla – dette kan du bruke...

Ikke kast det i søpla – dette kan du bruke det til – i maten

Vi har skrevet mye om hvordan du kan bruke kaffegrut i hagen, i rengjøringen og til hudpleie. Men visste du at du også kan bruke den i matlaging? Ja, faktisk. Det høres kanskje litt rart ut, men vent til du ser hva slags smak den kan tilføre.

Akkurat nå leser andre

Før vi begynner: Slik lagrer du kaffegrut riktig

Hvis du ikke skal bruke kaffegruten med en gang, må den tørkes. Spre den utover et bakepapir og sett den i ovnen på ca. 90 grader i et par timer. Når den er helt tørr, kan du oppbevare den i et glass sammen med krydderne dine.

1. Kaffegrut som smakfull rub til kjøtt

Kaffe er ikke søtt, det er bittert og jordlig – perfekt til marinader og krydderblandinger. Prøv å blande kaffegrut inn i ruben når du skal steke biff eller grille svin. Spesielt godt blir det sammen med røkt chili, paprika og spisskummen.

2. Dypere smak i gryteretter

En halv teskje kaffegrut i en gryterett kan forsterke smaken uten at det smaker «kaffe». Det gir en slags umami-følelse, litt som når du bruker kakao eller stout-øl i maten.

3. Lag granola med hint av kaffe

Har du laget granola hjemme før? Neste gang kan du blande inn en spiseskje kaffegrut i miksen sammen med havregryn, nøtter, kokos og lønnesirup. Den litt bitre smaken balanserer det søte perfekt.

4. Kaffe i kaker og brownies

Kaffe forsterker sjokoladesmaken i kaker og bakst. Tilsett en teskje eller to kaffegrut i røra når du lager brownies, sjokoladekake eller muffins. Jo finere malt kaffe, jo bedre resultat.

5. Rist rotgrønnsaker i kaffegrut

Les også

Dette trikset er gull for både smak og matsvinn. Dekk hele gulrøtter og beter med kaffegrut og bak dem i ovnen. Etterpå skyller du av gruten – smaken sitter igjen i grønnsakene. Resultatet? Dyp, røkt og jordlig smak.

6. Dryss på desserter for ekstra crunch

Pisket krem, glasur eller ricottakrem kan få en liten piff med litt kaffegrut. Eller miks kaffegrut med smør, sukker og kjeks og bruk det som topping på is og milkshake.

7. Ristede nøtter med kaffesmak

Vil du ha snacks med litt edge? Bland kaffegrut, sukker og krydder, og rull nøtter i blandingen før de stekes. For ekstra god hefting kan du vende dem i litt eggehvite først.

8. Smør med kaffesmak (!)

Du kan faktisk lage ditt eget kaffespreddbare smør. La kremfløte trekke med kaffegrut over natta, sil det og visp det til smør i en foodprosessor. Tilsett litt sukker og salt. Perfekt til ristet brød.

9. Piff opp paibunnen

Lag en kjeksbunn med ekstra dybde ved å tilsette en teskje kaffegrut i blandingen. Det gir en nøtteaktig smak som passer perfekt til sjokolade- eller karamellpaier.

10. Is med ekte kaffesmak

Les også

Vil du lage hjemmelaget kaffeis? Rør inn kaffegrut i eggeblandingen (custard) og sil den etterpå. Eller bruk gruten som en slags strøssel når isen er ferdig. Det gir både smak og tekstur.

Kaffegrut: Fra avfall til smaksbombe

Neste gang du lager kaffe, tenk deg om før du kaster gruten. Den kan forvandle alt fra middag til dessert – og det uten at det smaker som du drikker espresso til alt. Bare smak deg frem og test deg frem til dine egne favoritter.

Tipsene er hentet fra Tasting Table.

Ads by MGDK