Du trodde kanskje det må i søpla. Men det gamle, tørre brødet på kjøkkenbenken kan faktisk bli helten i neste middagsrett.
Akkurat nå leser andre
Det er fristende å slenge tørt brød i matavfallet. Det ser trist ut, smaker lite og minner mest om noe som hører hjemme i fjøset. Men vent litt: visste du at brød som har sett bedre dager, kan brukes til å gjøre suppa di tykk, kremet og skikkelig god? Det skriver Tasting Table.
Gammelt kneip i gryta
Trikset er enkelt: du bruker det gamle brødet som en naturlig jevning. Bare smuldre det opp og rør det inn i suppa. Eller enda enklere: kast noen brødbiter rett i gryta, la dem trekke i kraften, og kjør det hele med stavmikser. Resultatet? En fyldig og mettende suppe med null matsvinn.
Italienerne har gjort dette i årevis. Ribollita er en klassisk suppe fra Toscana der gammelt brød er selve hovedingrediensen. Det får koke med til det løser seg opp og gir suppa en deilig, rustikk konsistens. Og hva med gazpacho? Den kalde tomatsuppa fra Spania inneholder også brød – bløtlagt og most sammen med grønnsakene. Smart og smakfullt.

Ikke bare brød
Det er ikke bare brød som kan redde suppa. Har du en slapp potet, en rest ris fra take-awayen, eller litt havregrøt som ble til overs? Alt dette inneholder stivelse som kan gjøre suppa tykk og god uten bruk av fløte eller mel.
En potet som er for skrukkete til å bakes, kan skjæres i biter og kokes med i suppa. Etter litt tid vil stivelsen trekke ut og gi en kremet tekstur. Det samme gjelder ris eller havregrøt – rør det inn, kok opp, og kjør med stavmikser hvis du vil ha en glatt finish.
Sourdough? Jepp, det også
Les også
Hvis du har kastet deg på surdeigsbølgen, har du kanskje også et glass med surdeigsstarter («discard») i kjøleskapet. Prøv å bruke litt av det i suppa neste gang. Bland det med litt varm kraft til en jevn røre, og hell det tilbake i gryta. Det gir en lett syrlig smak og en deilig tykkelse – og du slipper å kaste.
Matsvinn eller magi?
Når du ser det halve, harde brødet neste gang: tenk suppe, ikke søppel. Det kan bli middagens høydepunkt – og samtidig et lite opprør mot matsvinn. Små grep, stor forskjell.