Det er helt sikkert mange som elsker kjøttdeig. Selv om mange liker den som en del av de mange oppskriftene som kan lages med den, synes mange at kjøttet ikke blir fullt så mørt og saftig som de håpet.
Derfor oppfordrer vi deg til å følge tipsene til den spanske kokken Karlos Arguiñano, som har delt sine beste råd med mediene Okdiario.
I stedet for å holde tipsene sine for seg selv, deler han dem slik at rettene dine alltid blir en suksess. Så hva bør du gjøre for å få kjøttdeig som virkelig lever opp til forventningene dine?
Ifølge Karlos Arguiñano ligger ikke hemmeligheten bak smakfull kjøttdeig i å tilsette egg eller mye olje, men i å velge de riktige ingrediensene og sørge for at de er ferske.
Han anbefaler å bruke ferskt storfekjøtt eller en blanding av storfekjøtt og svinekjøtt, ettersom svinekjøtt er fetere og dermed gjør retten saftigere.
Men Arguiñanos virkelige triks er å tilsette én enkel ingrediens: hvitløk. Å hakke ett eller to fedd hvitløk og blande dem inn i kjøttet vil umiddelbart forbedre smaken.
Hvitløk gir en dyp, aromatisk smak som kan løfte enhver kjøttdeigrett. Den passer perfekt til kjøttet og gir retten en ny dimensjon.
Fordelene med hvitløk i kjøttdeig
Hvitløk er ikke bare en smaksforsterker – den er også fullpakket med næringsstoffer. Den er rik på vitaminer (C, B6), mineraler (jern, sink, kalium, fosfor, kalsium, magnesium) og antioksidanter, noe som gjør den til et flott tilskudd til et sunt kosthold.
Å tilsette hvitløk i kjøttdeig vil derfor gi deg både bedre smak og helsefordeler. For Karlos Arguiñano er hvitløk en uunnværlig ingrediens i kjøttdeig. Han anbefaler å bruke fersk hvitløk for å bevare alle egenskapene.
Tips for vellykkede retter
Kokken gir også andre gode råd: Bruk aldri kjøttdeig som har ligget for lenge i kjøleskapet. Velg alltid ferskt kjøtt du kan blande etter smak (storfekjøtt, svin, lam). Når det gjelder hvitløk, kan du velge om du vil bruke ferskhakket eller pulverisert.
Kombiner gjerne med andre krydder som løk, persille eller timian for enda mer smak. Husk imidlertid at kjøttdeig bør nytes med måte. Spis det bare 1–2 ganger i uken. Ifølge Allo Docteurs øker for mye rødt kjøtt risikoen for hjerte- og karsykdommer og tykktarmskreft.
Det er sunt å kombinere ulike proteinkilder: egg, hvitt kjøtt, fisk, belgfrukter og plantebaserte proteiner.