Julen er høysesong for brannfare: Her er 7 forebyggende tips

11/12/2023 22:00

Emma

Livsstil
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Stearinlys, julepynt, gran og ovner er i høygir i julen. Det er koselig, men det er også farlig. Her kommer 7 gode forebyggende tips.

Forsikringen dekker hvis det oppstår brann i boligen - for eksempel på grunn av dekorativ gran eller en glemt gryte på komfyren. Men forebygging er alltid bedre.

- Desember er en av de månedene hvor du må ta ekstra vare på brann- og brannskader, sier forsikringsekspert Anne Garde Slothuus i Forsikringsopplysningen hos F&P.

Hun sier brannfaren øker jo nærmere vi kommer jul.

- Adventskranser og julepynt blir mer brannfarlige jo nærmere vi kommer julen fordi den tørker ut. Og etter jul er gran og juletre bare enda tørrere og dermed ekstra brannfarlig, sier hun.

- Det er viktig å ha vann klart i nærheten når man har julemoro - og det kan utgjøre en stor forskjell. Tørrgran antennes raskt, og det må gå fort hvis du skal nappe bålet i knoppen, sier Anne Garde Slothuus.

Hun anbefaler å reservere en flaske kullsyreholdig vann til dette formålet. Hvis du legger tommelen over åpningen og rister flasken, fungerer den som en svært effektiv vannspray som raskt kan overvinne flammene.

Hun råder også til forsiktighet rundt komfyren. Det kan være stress når du tilbereder julerettene, og da glemmer du lett å slukke "brannen" under gryten. Det kan også utvikle en brann.

- Det er alltid best å forebygge. Hvis det oppstår brann, risikerer du ikke bare en ødelagt jul, men også et ødelagt hjem. Penger kan ikke erstatte noen eiendeler, uansett hvor mye forsikringen dekker brannskader i kroner og øre, sier Anne Garde Slothuus.

Slik unngår du at julestemning blir til ild

1) Ha vann i nærheten for brannslukking - for eksempel en flaske kullsyreholdig vann som kan brukes som vannspray, eller en bøtte med vann

2) Ingen stearinlys i nærheten av gardiner eller under en hylle

3) Levende lys bør være der barn og dyr ikke kan velte dem

4) Hold ekstra godt øye med stearinlys belagt med gull-, sølv- eller kobberlakk

5) Ikke gå fra levende lys

6) Se etter at ovnen er slått av når den ikke er i bruk

7) Ikke bruk håndsprit i nærheten av kalenderlyset eller adventskransen.