Kan de fortsatt spises? Dette bør du gjøre med hvitløk som har begynt å spire

30/05/2025 16:00

Sofie

LIVSSTIL
Sjangerfoto: Shutterstock
Sjangerfoto: Shutterstock
Endelig får vi svar!

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Hvitløk er utvilsomt en av de mest brukte ingrediensene på kjøkkenet. På grunn av dette kan du beholde mye av det.

De er billige og enkle å kjøpe i store kvanta, og de kan vare i seks måneder når de oppbevares riktig.

Men hvis en tur til spiskammerset avslører at hvitløken din har vokst forbi løken, vil du sannsynligvis begynne å slite med tanken på å kaste den eller lure på om du bør bruke den til tross for spirene.

En spire er bare hvitløkens måte å si «ok, på tide å lage ny hvitløk», en slags regenerering, så kan det virkelig være en dårlig ting?

Kan man spise hvitløksspirer?

Ja, de er helt trygge å spise!

Avhengig av hvem du spør, kan spirene smake bittert – eller hvitløken den har vokst ut av, etter å ha brukt fuktigheten og sukkeret til å spire den nye veksten. Om du bør bruke hvitløk kan kokes ned til et enkelt spørsmål: Hvilken rett lager du?

Hvis den aktuelle retten er en stor lapskaus, suppe eller gryterett, eller annen kokt rett der du ikke ville merke om hvitløken var litt mer skarp, kan du bruke både hvitløk og spirer. Alternativt kan du ganske enkelt fjerne den spirede delen og begynne å koke.

Motsatt må du være litt mer forsiktig hvis du lager en rå rett der hvitløk spiller en stor rolle i smaksopplevelsen.

Hva skal man gjøre med spirende hvitløk

Hvis du synes at spirer har en behagelig, gressaktig smak, kan du for eksempel velge å bruke dem i en pesto, dressing eller som pynt.

Faktisk kan det også være en helsefordel ved å bruke grønt. Spiret hvitløk har betydelig høyere nivåer av antioksidanter enn den uspirede motparten, ifølge en studie i Journal of Agricultural and Food Chemistry.

En spiret overraskelse representerer også en utmerket mulighet til å redusere avfall på kjøkkenet. Hakkede hvitløksspirer er et fint tillegg til en omelett eller wok, og sylting gir en lett og varig smak til tunge retter eller en Bloody Mary.

Kilde: All Recipes