Kan du bruke solkremen fra i fjor? Svaret vil overraske deg

17/04/2025 13:01

Yvonne

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
I motsetning til hva du kanskje har hørt, trenger du ikke nødvendigvis å kjøpe ny solkrem hvert år. Men det er viktig å være oppmerksom på noen ting før du bruker fjorårets solkrem.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

De fleste solkremer har en holdbarhet på minst 12 måneder etter åpning.

Dette betyr at hvis du har en solkrem fra i fjor, kan den fortsatt være effektiv.

Forbrukerrådet Tænk gjennomførte i 2017 en test hvor solkremer ble oppbevart ved 40 grader i to uker for å simulere en ferie i varmen. Deretter ble de lagret ved stuetemperatur i ett år. Resultatet viste at solbeskyttelsesfaktorene var stort sett uendret etter denne perioden.

Også Apotek1 skriver på hjemmesiden deres at solkrem fint kan holde seg i 12 måneder hvis den oppbevares riktig. Og effekten er den samme.

Men det er noen ting du må være oppmerksom på.

Sjekk solkremen før bruk
Selv om solkremen kan beholde sin beskyttelse, kan den bli harsk eller inficert med bakterier over tid. Derfor bør du alltid sjekke følgende før bruk:​ Lukt, farge og konsistens. Hvis noe av dette ser merkelig ut, bør du tenke deg om før du smører kremen på huden.

Apotek 1 anbefaler også å være oppmerksom på disse tegnene og understreker at solkrem i prinsippet er ferskvare.

"Det er krav om at all kosmetikk skal merket med holdbarhetsdato. Solkremer er ofte merket med et åpent krukke-symbol med et tall og en bokstav inni. For eksempel vil produkter som er holdbare i tolv måneder være merket med "12M". Det betyr at åpnet solkrem, så lenge du oppbevarer den riktig, skal gi ønsket beskyttelse i hele denne perioden. Men jeg må understreke dette med oppbevaring. Solkrem bør ikke oppbevares i direkte sollys eller ved for høye temperaturer", forklarer Ragne Andreassen, fagrådgiver på hud i Apotek 1.

Slik skal den oppbevares
Hvordan du oppbevarer solkremen påvirker holdbarheten. Solkrem bør lagres ved stuetemperatur og beskyttes mot direkte sollys. Hvis kremen har vært utsatt for høy varme over lengre tid, for eksempel ligget i en varm bil eller på stranden, kan effekten forringes. Derfor er det viktig å oppbevare solkremen riktig for å sikre at den beholder sin beskyttende effekt.

"Det er noen tydelige tegn du kan se etter. For eksempel, hvis solkremen endrer konsistens – hvis den blir vannaktig eller får klumper – eller hvis den endrer lukt eller farge, da er det indikasjoner på at solkremen er ødelagt, og ikke bør brukes", sier Ragne.

Ragnes fem råd for å vurdere solkremen fra i fjor

  1. Se på utløpsdatoen eller krukkesymbolet. Du finner den gjerne på bunnen eller på siden av produktet. Hvis produktet har gått ut på dato vil antagelig solbeskyttelsen være dårligere. 

  2. Tenk på hvordan solkremen har blitt brukt. Hvis du allerede har brukt det ofte over en sommersesong, kan det være at produktet har blitt dårlig. Forklaringen er at eksponering for luft og lys gradvis kan forringe effekten av solkremen. 

  3. Tenk på hvordan solkremen har blitt oppbevart. Har solkremen blitt oppbevart i romtemperatur og på et tørt sted? Solkrem som oppbevares ved høye temperaturer, for eksempel i bilen eller i direkte sollys, har forkortet levetid.

  4. Vurder konsistens og farge. Åpne flasken og klem ut litt produkt. Frisk solkrem skal være jevn og ha samme farge. Hvis du merker at kremen klumper seg eller har ujevn farge er den ødelagt. Det samme gjelder hvis det kommer mye vann, da betyr det at kremen har skilt seg.

  5. Lukt på solkremen. Kjenner du en stram eller ubehagelig lukt tyder det på at fettstoffer i solkremen har blitt brutt ned, og produktet er ødelagt. Kast og kjøp ny.